Obeležen Evropski dan posmatranja ptica u Sokobanji

Društvo

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Sokobanjsko ekološko društvo juče je po drugi u Sokobanji organizovalo izlet za Evropski dan posmatranja ptica –Euro bird watch 2020. Oko 30 ljubitelja posmatranja ptica uglavnom iz Sokobanje ali i iz Kraljeva, Paraćina i Kikinde, obišlo je područje sa najraznovrsnijim živim svetom na teritoriji opštine Sokobanja.

Učesnici su se okupili kod igrališta FK „Trubarevac” odakle su malo jačim optičkim instrumentima izdaleka posmatrali i videli neke od redovnih vrsta koje nastanjuju taj deo,kao što su: barske kokice, sive čaplje, vodomar, mišar, kobac, svraka, vrana, čavka i ostale redovne vrste. Učesnici su boravili u delu jezera koje se zove „Mestrilište”. Prema rečima Vladana Dimitrijevića, predsednika Sokobanjsko ekološko društvo, to je mali komad zemlje koji je okružen vodom i asfaltnim putem a ipak toliko bogat pre svega pticama a onda i drugim životinjskim vrstama, da će ovo društvo predložiti da se „Mrestilište” zakonom zaštiti.

− Evropski dan posmatranja ptica je dan kada se širom Evrope već dugi niz godina,u Srbiji skoro 20 godina a u Sokobanji druga godina zaredom organizuju izleti. Tada se okupe ljubitelji prirode koji imaju vremena tog dana i pođu sa nama u šetnju da upoznaju koje to životinjske vrste, pre svega ptice žive u našem kraju, kako izgledaju, kako se ponašaju, gde se mogu videti i saznaju ostale zanimljive informacije u vezi prirodnog bogatsva koje nas okružuje − kaže Dimitrijević.

Jedan od ciljeva izleta bio je i da se učesnici zainteresuju za taj u svetu popularan hobi – ptičarenje. Pored volje i ljubavi prema prirodi i pticama, za bavljenje ovim zanimljivim hobijem potreban je optički uređaj sa uvećanjem (dvogled, durbin, fotoaparat) i priručnik za prepoznavanje ptica, koji može biti električni ili štampani.

− Ptičarenje je jedan zanimljiv i u svetu popularan hobi. Zanimljiv je zato što može da obavlja bilo gde. Ptičarenjem se možete baviti u svom dvorištu, gradskom parku kao i u nekim egzotičnim destinacijama van Srbije, dakle na svim terenima, jer svuda ima ptica. Svake godine u Srbiji se otkrije po neka nova vrsta ptice koju niko nije očekivao jer nikada pre toga nije posetila Srbiju i što se više ljudi bavi tim hobijem veća su i zanimljivija iskustva − kaže Dimitrijević.

Prema rečima predsednika Sokobanjskog ekološkog društva, sokobanjski tereni su izuzetno zanimljivi za ptičarenje ali kao i veći deo Srbije ni banja pod Ozrenom nije dovoljno ptičarski istražena. Prema nekim procenama na teritoriji Opštine Sokobanja moglo bi se naći sigurno 80% svih vrsta ptica kojih ima u Srbiji, a to je veliko bogatstvo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + one =