Обележен Европски дан посматрања птица у Сокобањи

Друштво

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и Сокобањско еколошко друштво јуче је по други у Сокобањи организовало излет за Европски дан посматрања птица –Euro bird watch 2020. Око 30 љубитеља посматрања птица углавном из Сокобање али и из Краљева, Параћина и Кикинде, обишло је подручје са најразноврснијим живим светом на територији општине Сокобања.

Учесници су се окупили код игралишта ФК „Трубаревац” одакле су мало јачим оптичким инструментима издалека посматрали и видели неке од редовних врста које настањују тај део,као што су: барске кокице, сиве чапље, водомар, мишар, кобац, сврака, врана, чавка и остале редовне врсте. Учесници су боравили у делу језера које се зове „Местрилиште”. Према речима Владана Димитријевића, председника Сокобањско еколошко друштво, то је мали комад земље који је окружен водом и асфалтним путем а ипак толико богат пре свега птицама а онда и другим животињским врстама, да ће ово друштво предложити да се „Мрестилиште” законом заштити.

− Европски дан посматрања птица је дан када се широм Европе већ дуги низ година,у Србији скоро 20 година а у Сокобањи друга година заредом организују излети. Тада се окупе љубитељи природе који имају времена тог дана и пођу са нама у шетњу да упознају које то животињске врсте, пре свега птице живе у нашем крају, како изгледају, како се понашају, где се могу видети и сазнају остале занимљиве информације у вези природног богатсва које нас окружује − каже Димитријевић.

Један од циљева излета био је и да се учесници заинтересују за тај у свету популаран хоби – птичарење. Поред воље и љубави према природи и птицама, за бављење овим занимљивим хобијем потребан је оптички уређај са увећањем (двоглед, дурбин, фотоапарат) и приручник за препознавање птица, који може бити електрични или штампани.

− Птичарење је један занимљив и у свету популаран хоби. Занимљив је зато што може да обавља било где. Птичарењем се можете бавити у свом дворишту, градском парку као и у неким егзотичним дестинацијама ван Србије, дакле на свим теренима, јер свуда има птица. Сваке године у Србији се открије по нека нова врста птице коју нико није очекивао јер никада пре тога није посетила Србију и што се више људи бави тим хобијем већа су и занимљивија искуства − каже Димитријевић.

Према речима председника Сокобањског еколошког друштва, сокобањски терени су изузетно занимљиви за птичарење али као и већи део Србије ни бања под Озреном није довољно птичарски истражена. Према неким проценама на територији Општине Сокобања могло би се наћи сигурно 80% свих врста птица којих има у Србији, а то је велико богатство.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + nineteen =