Изградња ветропарка неизвесна: Чека се Јавни увид

Друштво

Изградња ветропарка „Честобродица” на планини Буковик, која је привукла велику пажњу јавности, још је неизвесна, кажу нам у локалној самоуправи Сокобања. Они наводе да је у току прикупљање услова од стране имаоца јавних овлашћења што ће показати да ли је пројекат оправдан и у складу са плановима вишег нивоа.

Како су појаснили, материјал односно нацрт плана још није достављен општини Сокобања како би могла да организује Јавни увид који ће решити многе дилеме и дати одговоре на бројна питања грађана.

– Јавни увид је термин у коме ће се све примедбе грађана легитимно сагледати и комисија за планове ће дати своје мишљење и одлучити по свакој примедби грађана која буде била достављена. Комисија за планове у току Јавног увида одржаће јавну презентацију Плана детаљне регулације са свим заинтересованим грађанима, где ће сви грађани моћи да дају своје евентуалне примедбе и сугестије на нацрт Плана детаљне регулације за потребе изградње ветропарка – истиче Никола Николић, руководилац одељења за урбанизам, локални економски развој и заштиту животне средине у Општини Сокобања.

Фото: К.Ђ.

Јавни увид ће трајати око месец дана и тада ће, наводи наш саговорник, бити сагледано да ли је пројектант испоштовао све услове имаоца јавних овлашћења, надлежних министарстава, као и јавних предузећа локалних и републичких.

– Тада ће донети коначну одлуку да ли је план у сагласности са условима имаоца јавних овлашћења, плановима вишег реда, а то су: Просторни план Републике Србије, Просторни план општине Сокобања, Регионални просторни план Тимочке крајине, План посебне акумулације Бован итд… – појашњава Николић.

Када ће то бити, по речима нашег саговорника, још нема назнака. Он додаје да ће општина организовати Јавни увид чим буде достављен нацрт плана и прође техничку, односно стручну контролу комисије за планове општине Сокобања.

– Уколико комисија за планове не да позитивно мишљење, план се враћа обрађивачу и сачињава се извештај о обављеној стручној контроли – истиче Николић.

Фото: Ј. Р.

Са планом детаљне регулације за изградњу ветропарка „Честобродица” јавност је имала прилике да се упозна и током Раног јавног увида који је одржан крајем прошле године. Тада је на адресу локалне самоуправе стигла петиција незадовољних грађана са око 1700 потписа.

Одлука о изради плана детаљне регулације за потребе изградње ветропарка „Честобродица” на територији општине Сокобања донета је на локалној скупштини 2022, док је наредне године донета одлука о измени. Независно од општине Сокобања, слична процедура за овај пројекат спроводи се и у општини Бољевац. Укупна евентуална површина предложеног обухвата износи 11.162 хектара од којих је 5.860 хектара, у општини Бољевац (КО Криви Вир и КО Луково), а 5.302 хектара у општини Сокобања (КО Јошаница, Ко Рујевица и КО Врбовац).

Због противљења идеји о градњи ветропарка грађани подбуковичких села са сокобањске стране почели су да организују састанке на којима разматрају евентуалне опасности и кораке које треба предузети.

Погледајте и „Ветропарк” на планини Буковик: Грађани неће ветрењаче, хоће здраву природу.

Насловна фотографија: Поглед са планине Буковик; Ј.Р.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

 

2 thoughts on “Изградња ветропарка неизвесна: Чека се Јавни увид

  1. Pozdravi, fali vam link ka: Погледајте и „Ветропарк” на планини Буковик: Грађани неће ветрењаче, хоће здраву природу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + twelve =