Убудуће мамографија и у Сокобањи: Најсавременији апарат пуштен у рад

Друштво

Пацијенткиње са подручја општине Сокобања за мамографски преглед више неће морати да путују неколико десетина километара јер је Дом здравља у Сокобањи јуче и званично пустио у рад нови апарат, један од најсавременијих у Србији. Овај важан дан у сокобањском здравству обележен је посетом прве даме Србије Тамаре Вучић и директорке Фонда за здравствено осигурање Сање Радојевић Шкондрић, које су у име домаћина дочекали председник општине Миодраг Николић, народна посланица Оливера Денић и директор Дома здравља Славиша Антонијевић.

И гости и домаћини указали су на значај набавке мамографа, као и важност превентивних прегледа како би се смањила сурова статистика умирања од рака дојке.

Миодраг Николић: Најсавременија метода у свету 

По речима председника општине Сокобања Миодрага Николића ово је историјски дан за Дом здравља у Сокобањи јер први пут после непуних 30 година добија овакву опрему. Он је истакао да се ради о дигиталном мамографу са минималним зрачењем и да је реч о најсавременијој методи која се тренутно користи у свету.

– Надам се да ћемо моћи да изађемо у сусрет и грађанкама околних општина која немају овакву савремену опрему и да тај примарни ниво, превентивне прегледе, подигнемо на један стварно највиши могући ниво – навео је први човек општине, захваливши се председнику Републике и осталима који су имали слуха за потребе Сокобање.

Николић је истакао и да је здравственим радницима у Сокобањи, који су његове колеге, дата могућност да унапреде свој рад, а самим тим и здравље својих суграђана, али и туриста којих је све више у Сокобањи. Он је изразио наду да ће држава и министарство и убудуће помоћи да се осавремени рад овдашњег Дома здравља.

Тамара Вучић: Одговорне смо према себи, али и према онима који нас воле 

У свом обраћању прва дама Републике Србије Тамара Вучић истакла је да листа градова и општина које добијају мамограф постаје све дужа јер је веома важно радити на раној дијагностици. Она је изнела и упозоравајућу статистику и закључила да жене морају више водити рачуна о свом здрављу.

– Рак дојке је, нажалост, најчешћи узрок смртности од свих малигних обољења код жена. Од 4.500 жена којима се дијагностификује на годишњем нивоу рак дојке, нажалост 1.700 у просеку изгуби ову најзначајнију битку. Дакле, имамо савремене апарате, имамо и најсавременију терапију, најсавременије лекове када је у питању рак дојке и наравно све о трошку државе, али у том ланцу недостаје нам све оно што томе претходи, рекла бих, неке здраве животне навике и редовни прегледи. Апелујем на жене да обавезно иду на редовне прегледе, да их никако не одлажу јер свако одлагање је у ствари само продужавање агоније, стреса, страха и неизвесности. То нам у животу никако не треба, имамо одговорност према себи, али и према својој деци, родитељима, супружницима, према свим људима које волимо и који воле нас – истакла је Вучићева.

Она је апеловала на даме да охрабрују једна другу, поделивши са присутнима сопствено искуство.

– Ја имам такво окружење. На срећу имам пријатељице које ме подсећају да треба да урадим одређене анализе и прегледе, као што ја подсећам њих. И сама сам недавно урадила први преглед на мамографу који је дошао након оног класичног ултразвука, јер је сугестија докторке била да када пређете четрдесете године, обавезно урадите и тај мамограф јер он може да покаже одређене промене које обично ултразвук не може – искрена је била у свом обраћању прва дама.

Директорка Фонда: Жене ће се лакше одлучивати за превентиву

Директорка Фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић истакла је да је мамограф обезбеђен у склопу највеће набавке савремене дијагностичке опреме икада у Србији коју је прошле године покренуо председник Александар Вучић.

– У оквиру тог пакета је већ набављено 18 мамографа који су стигли у здравствене установе и сви су почели са радом. Ово је јако важно с обзиром на податак да је Србија у средњем ризику по обиму разбољевања од малигних болести, а на првом месту у Европи по степену умирања од малигних болести. Ради се о касној дијагностици која је, нажалост, највећим делом по истраживању управо и због касног јављања пацијената. Присуство оваквог апарата у самој Сокобањи олакшаће женама да се одлуче на превентивне прегледе – рекла је Радојевић Шкодрић.

Резултат, по њеним речима, треба да буду рана дијагностика и рана терапија, а предуслов су савремни апарати, иновативне терапије и здравствени кадар. Она је додала да се у кадар доста улаже, кроз специјализације и повећање плата и навела податак да су у односу на 2012. годину плате лекара порасле за 111 одсто, а медицинских сестара за 138 одсто.

Посланица Денић: Велики корак у очувању нашег здравља 

Народна посланица Оливера Денић навела је у свом обраћању да је мамограф важан за грађанке Сокобање и захвалила се председнику Вучићу и држави Србији што су препознали потребе општине за подизањем нивоа здравствених услуга за локално, али и регионално становништво.

– Ми, жене, мајке, сестре и ћерке, прелазимо један велики корак напред у очувању нашег здравља. Правовременом дијагностиком и даљим третманом огроман је проценат шансе за спас живота, као и значајно унапређење квалитета живота оболелих жена, а томе управо мамограф и служи – истакла је Денићева.

По речима директора Дома здравља Славише Антонијевића, на новом мамографу за почетак ће радити доктор и техничар из Алексинца једном недељно. Заказивање прегледа и скрининга обављаће се преко службе гинекологије, осим у хитним случајевима. Први човек Дома здравља најавио је да ће, уколико буде потребе, мамографске прегледе организовати и два пута недељно.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − four =