Средњошколци посетили Народну скупштину и сели на посланичка места

Друштво

И док је београдским ђацима можда свакодневица да пролазе поред значајних државних институција, ђаци из провинције некада немају прилику да их током школовања макар и једном посете. Због тога су у средњој сокобањској школи решили да својим ученицима представе она здања и установе са којима се сусрећу кроз наставне планове и програме, а која се највећим делом сконцентрисана у престоници. Сокобањски ђаци ове недеље били су гости Народне скупштине, а домаћин им је била суграђанка Оливера Денић, која од недавно обавља функцију народне посланице.

Фото: Оливера Денић

Гости су имали прилику да прошетају холом и завире у скупштинску салу, али и да седну на посланичка места.

– Они кроз предмете као што су право, устав, социологија и сродни друштвени предмети уче и о уставном поретку и веома је добро што постоји могућност и да ученици организовано посете једну такву институцију, захваљујући и помоћи наше народне посланице која их је сачекала, они су имали прилику да обиђу ту зграду у којој заседа скупштина Србије и сазнали су мало више о њеном историјату и, наравно, повезали су оно што су учили кроз наставне предмете са праксом – рекла је Ана Милићевић, директорка школе „Бранислав Нушић”.

Народна посланица Оливера Денић, која је једно време радила у сокобањској школи, одушевљено је дочекала своје некадашње ђаке и представила им парламент, додајући да се приликом посете родила идеја и да у школи направе симулацију рада парламента.

Фото: Оливера Денић

– Након завршетка прве седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, имала сам ту част и задовољство да у Дому Народне скупштине Републике Србије угостим ученике средње школе. Ученици су имали прилику да се подсете да је наш нобеловац Иво Андрић доприносио раду Народне скупштине, али и да виде чувену библиотеку у којој је и Бранислав Нушић, по коме њихова школа носи име, радио и стварао – рекла је посланица Денић.

Поред Дома Народне скупштине, сокобањски ђаци обишли су и Храм Светог Саве и Музеј позоришне уметности Србије. У школи поручују да су овакве екскурзије почели да организују прошле године и најављују да ће оне постати пракса у овој образовној установи.

Извор фотографија: Оливера Денић; Средња школа „Бранислав Нушић”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten − 8 =