„Ветропарк” на планини Буковик: Грађани неће ветрењаче, хоће здраву природу

Друштво

Идеја о градњи ветропарка „Честобродица” на планини Буковик узнемирила је локалну јавност у Сокобањи, посебно становнике неколико села која су обухваћена пројектом, а то су Врбовац, Рујевица и Јошаница. Због тога су у својим месним заједницама организовали састанке на којима су разматрали потенцијалне опасности од изградње ветропарка, као и кораке које треба предузети како би се спречила градња. О томе су путем мејла обавестили и нашу редакцију.

Ради се о пројекту који обухвата општине Бољевац и Сокобања. Како стоји у плану детаљне регулације, укупна евентуална површина предложеног обухвата износи 11.162 хектара од којих је 5.860 хектара, у општини Бољевац (КО Криви Вир и КО Луково), а 5.302 хектара у општини Сокобања (КО Јошаница, Ко Рујевица и КО Врбовац).

План детаљне регулације за изградњу ветропарка „Честобродица” на територији општине Сокобања урађен је на основу одлуке коју је донела Скупштина општине Сокобања на седници 18. 7. 2022, а измене су усвојене 25. априла наредне, 2023. године.

То још не значи да је решена градња, као ни изглед и величина евентуалног ветропарка, како се могло чути из различитих извора. Усаглашавања тек предстоје, јавни увид и слично. Сигурно да је позитивно што се јавност заинтересовала за ово еколошко питање у зеленој Сокобањи.

Село Јошаница; Фото К. Ђ.

Инжењер шумарства: Штета много већа од бенефита 

Мештане највише брине сеча шума, уништавање подземних и површинских вода, истребљење живог света на планини и нарушавање здравог живота у овим селима.

Састанку у Рујевици, према достављеним подацима, поред становника Врбовца, Рујевице, Јошанице, Врмџе и још неколико села, присуствовали су и представници Јавног предузећа „Србијашуме” и Сокобањског еколошког друштва, као и неколико одборника опозиције.

Борислав Машић, инжењер шумарства у „Србијашуме” који је задужен баш за област планине Буковик, на овом састанку је истакао да његово предузеће нико није консултовао и да су, из угла струке, страхови мештана оправдани.

– Сматрам да то што треба да се уради не доноси добро никоме од нас, почев од појединаца до општине. Сваки дан сам ту на терену, и као човек и као стручњак сам против тога, јер су ту бенефити много мањи него што ће да се изгуби са изградњом тих колоса од 200 и кусур метара у срцу планинског масива – навео је у обраћању мештанима овај стручњак.

Грађани уплашени и забринути

Он је нагласио да је шума извор живота, а да је Буковик извор живота у селима подно њега. Планом, у који је како је истакао имао увид, предвиђено је да се ветропарк протеже преко врхова где је највећи резервоар акумулације подземних вода. Како је истакао, неће бити посечено свих пет хиљада хектара, али је то чиста сеча шуме којој ће бити промењена намена.

–Значи сече се шума, склања се хумус, задире се у подземне воде, мења се ток подземних вода. Нарушавају се површинске воде. Тополова река, Јастребова река, Бела река, Јошаничка, Црвенка, то неће да постоји. Кад нема површинских и подземних вода, мења се еко клима, мења се вегетација, самим тим и живот – упозорио је.

Машић је додао и да се по његовом мишљењу, реализацијом овог пројекта губи оно што ова планина пружа људима.

– Ми сви уживамо у благодетима шуме, да ли кроз дрво, печурке, лековито биље, шумске плодове, шетњу, рекреацију, чист здрав ваздух и чисту здраву воду… То се губи са тиме. Нема живота – категоричан је овај стручњак.

Сокобањско еколошко друштво: Ветрењаче ће отерати дивљач

Сличног су става и представници Сокобањског еколошког друштва, који су на рани јавни увид у план детаљне регулације за изградњу ветропарка, реаговали петицијом на којој су прикупили око 1700 потписа. Овакву реакцију најавили су и када општина буде објавила јавни увид.

– Еколошко друштво је категорички против постављања ветропарка у општини Сокобања. Спремни смо да идемо до краја са свим легалним законским средствима. Одговор на приговор није стигао. Сада ћемо бити у прилици да подносимо приговоре и на јавни увид. Сматрам да би ово била катастрофа за нас – рекао је Саша Трпковић из Сокобањског еколошког друштва.

Илустрација Кристијан Ђорђевић

Као радник ловишта, Трпковић је изразио бојазан да ће се подизање ветропарка негативно одразити на дивљач, те да ће пропасти пројекат у које је држава уложила велика средства.

– Држава је уложила огромна средства да вратимо јелена на овај простор и то је урађено. На Буковик је враћен јелен. Дивљач тражи мир и храну. Изградњом ветропарка између осталог и дивљач губи мир – изнео је представник еколошког друштва своје страхове.

Окупљени грађани најавили су да ће наставити да се састају и да је за њих једино решење обустављање градње. Иако ће се јавни увид у план детаљне регулације тек одржати, грађани кажу да су приметили да у атару села Јошаница ниче сумњиви објекат. Изразили су бојазан да се ради о мерној станици за испитивање јачине ветрова и да се она подиже за потребе „Честобродице”. Ову сумњу потврдио је и представник „Србијашуме”, рекавши да је реч о приватном поседу и да је његово предузеће поднело пријаву за нелегалну градњу. На састанку се чуло и да је наводно инвеститор почео да октупљује или узима у закуп парцеле на Буковику. Ова информација до сада није званично потврђена.

Мештани су сагласни да, иако је било политичара на овом скупу, не желе да политизују овај догађај и да их не занима ко је из које партије, већ једино желе да сачувају своју планину и села која не желе да напусте.

Израду плана за изградњу ветропарака „Честобродица” финансирао је „Ветроенерго” д.о.о. Београд који је, према подацима са АПР-а, у власништву „Wind Alinace” који је такође регистрован на београдској адреси, али удео од око 65 одсто припада фирми „Comay co Limited” са Кипра.

Наша редакција по овом питању контактирала је и представнике локалне самоуправе. О томе докле се стигло са пројектом и какав је став Општине Сокобања, у медијским написима који ће бити објављени наредних дана.

 

2 thoughts on “„Ветропарк” на планини Буковик: Грађани неће ветрењаче, хоће здраву природу

 1. PUNA PODRŠKA.
  Ceo ovaj namenski i ciljano
  potpuno SAOBRAĆAJNO IZOLOVANI
  I MEĐUNARODNO NETRANZITNI
  i na taj nacin ,
  namenski i ciljano…
  u ,,mrak i bunar gurnuti,,
  totalno skrajnuti, nevidljivi
  i netransparentni
  sada ,,AFRIČKI KONGO REGION,,
  Istočne Srbije,
  a koji čine Zajecarski,Borski i Branicevski.upravni okrug..
  i može i mora biti odbranjen
  samo REGIONALNO…
  ZAJEDNIČKI, SOLIDARNO SINERGIČNO,KOORDINIRANO
  I NAJODLUČNIJE…
  Jer je REGIONALNO i napadnut.
  Dakle ,iskljucivo i samo REGIONALNO.
  A sve što je samo lokalno,
  unapred je osuđeno na neuspeh..
  Tačka.
  Ako se veruje malo dužem iskustvu…
  *
  NOVE info.
  javna i otvorena
  građanska Facebook grupa
  AUTOPUT ISTOČNE SRBIJE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 11 =