Naslovna

Otvorena izložba ratnih fotografija iz Bizerte

Kultura

Izložba fotografija pod nazivom „Srbija pamti savezničku Bizertu (1915-1919)”, autora Luke Nikolića iz Beograda, potpukovnika u penziji i člana Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912-1918, otvorena je u maloj galeriji u Sokobanji. Organizator je Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u saradnji sa ovim beogradskim udruženjem i uz podršku opštine Sokobanja.

Izložba govori o nesebičnoj pomoći naroda Tunisa, Alžira i Maroka, koji su posle Albanske golgote prihvatili na desetine srpskih vojnika i boraca i značajno doprineli njihovom oporavku.

Kako saznajemo od Nikole Pošića Maleševića, člana udruženja, u Bizerti, gradu na krajnjem severu Tunisa, gde se nalazila francuska baza, utočište je našlo preko 40 hiljada ranjenika. Njih 36 hiljada izlečeno je u okviru 36 bolnica i bolničkih sabirnih centara. O tom periodu srpske istorije svedoči i ova izložba na kojoj je predstavljeno preko 85 ratnih fotografija u 12 istorijskih celina.

Izložbu, koja je otvorena povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, otvorila je Dragana Kostić, narodni poslanik, a pozdravnu reč dala je Jasmina Ilić Paljević, direktor Narodne biblioteke Stevan Sremac. Otvaranju je prisustvovao i predsednik opštine Sokobanja, Isidor Krstić.

Izložba će biti otvorena do srede, 29. avgusta, a do tada će biti dostupna u periodu od 18 do 21 sat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × one =