Реаговање: Грађани који су против ветропарка не верују локалној администрацији

Друштво

Група грађана, у чије име се нашој редакцији обратио Игор Стојановић, незадовољна одређеним изнетим ставовима представника општине Сокобања у вези са изградњом ветропарка „Честобродица” на сајту „Сокопресс.рс” желела је да демантује одређене наводе и да са тим упозна јавност.

Они су реагујући на текст објављен на нашем порталу (Изградња ветропарка неизвесна: Чека се јавни увид) изнели више замерки на рачун локалне самоуправе и изјаве Николе Николића, руководиоца Одељења за урбанизам, локални економски развој и заштиту животне средине. Посебно им је засметало, како кажу, што је Николић најавио да ће приликом јавне презентације Плана детаљне регулације све примедбе грађана сагледати комисија за планове.

Група грађана је у писму достављеном нашој редакцији, навела податак да је иста комисија наводно без икаквог образложења, током Раног јавног увида у план детаљне регулације, одбацила шест примедби и 1700 потписа грађана против инсталације ветропарка. Додали су и да је ова комисија дала позитивно мишљење да се општина Сокобања прикључи пројекту на основу кога је Скупштина општине и изгласала одлуку.

У писму су још навели и то да постоји више елабората, сачињених од легитимних, компетентних установа и стручних лица, у којима је истакнут као приоритетан задатак очување еколошке баштине сокобањских подручја.

– Грађани Сокобање су се врло јасно изјаснили у јавној расправи 2019. године, да не желе ветропаркове у својој општини и тада имали начелну подршку Скупштине општине. Позивање гдина Николића на просторне планове вишег ранга од локалних, у најмању руку је неозбиљно и нетачно, јер ниједан од поменутих просторних планова не помиње општину Сокобања у контексту ветропаркова, па ни пројекта ‘Честобродица’. Поготово треба имати у виду да сокобањска котлина са девет села, као и планинама Ртањ, Озрен, Буковик и Девица припада посебно заштићеном Специјалном резервату природе ‘Ртањ’ – стоји у писму Групе грађана које потписује Игор Стојановић.

Они су навели и неке, по њиховом мишљењу, нелогичности када је у питању процена утицаја на животну средину за потребе овог пројекта.

– Иако су до сада израђене две студије о Стратешкој процени утицаја на животну средину, од стране Градског завода за урбанизам у Нишу (2019) и Градског завода за урбанизам Крагујевац, у сарадњи са Географским факултетом у Београду (2023), приступа се изради нове студије од стране ‘Инфоплана’ д.о.о. из Аранђеловца, која израђује Нацрт плана детаљне регулације ветропарка ‘Честобродица’ за рачун фирме ‘Ветроенерго’ д.о.о. Из Београда – наводи се у писму.

На крају је ова група грађана у послатом допису изразила сумњу да се ради о покушају да се поменути просторни планови измене како би се прилагодили потребама пројекта који је финансиран из приватног сектора.

Затражили су јавно и одговор локалне самоуправе и руководиоца Одељења за урбанизам, локални економски развој и заштиту животне средине, на питање како се цифра од 170 хектара у изгласаној одлуци Скупштине општине Сокобања претворила у 5.302 хектара.

Садржај писма у целости: 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen − 11 =