Naslovna

Отворена изложба ратних фотографија из Бизерте

Култура

Изложба фотографија под називом „Србија памти савезничку Бизерту (1915-1919)”, аутора Луке Николића из Београда, потпуковника у пензији и члана Удружења ратних добровољаца од 1912-1918, отворена је у малој галерији у Сокобањи. Организатор је Народна библиотека „Стеван Сремац” у сарадњи са овим београдским удружењем и уз подршку општине Сокобања.

Изложба говори о несебичној помоћи народа Туниса, Алжира и Марока, који су после Албанске голготе прихватили на десетине српских војника и бораца и значајно допринели њиховом опоравку.

Како сазнајемо од Николе Пошића Малешевића, члана удружења, у Бизерти, граду на крајњем северу Туниса, где се налазила француска база, уточиште је нашло преко 40 хиљада рањеника. Њих 36 хиљада излечено је у оквиру 36 болница и болничких сабирних центара. О том периоду српске историје сведочи и ова изложба на којој је представљено преко 85 ратних фотографија у 12 историјских целина.

Изложбу, која је отворена поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата, отворила је Драгана Костић, народни посланик, а поздравну реч дала је Јасмина Илић Паљевић, директор Народне библиотеке Стеван Сремац. Отварању је присуствовао и председник општине Сокобања, Исидор Крстић.

Изложба ће бити отворена до среде, 29. августа, а до тада ће бити доступна у периоду од 18 до 21 сат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =