Васкрснуће Христово, празник над празницима

Друштво

Српска православна црква обележава Васкрс, празник над празницима који симболизује победу живота над смрћу. У сокобањском Храму Преображења Господњег обележавање највећег хришћанског празника почело је поноћном литургијом.

Данас верници једни дуге поздрављају речима „Христос васкрсе” и „Ваистину васкрсе”. То је обичај који се задржао више од две хиљаде година када је следбеница Исуса Христа Mapиja Магдалена, после Христовог Вазнесења, стигла у Рим и изашавши пред цара Тиберија, поздравила га речима: „Христос васкрсе!” и пружила му на дар офарбано јаје.

Радосну вест да је Христов гроб празан и да је он васкрсао из мртвих, по јеванђељима, верницима је пренео архангел Гаврило.

„А после суботе, у свануће првог дана недеље, дође Марија Магдалена и друга Марија да погледају гроб. И гле, земљотрес би велики, јер анђео Господњи сиђе с неба, приступи, одвали камен и сеђаше на њему. А лик му је био као муња, и одело његово бело као снег. Од страха пред њим уздрхташе стражари и посташе као мртви. Тада анђео проговори женама: Ви се не бојте; знам наиме да тражите Исуса распетога. Нема га овде. Јер васкрсе као што рече.”

Васкрс је покретни пазник, који се увек везује само за недељу и може пасти у размаку од 35 дана, по новом календару од 4. априла до 8. маја.

Данас се завршава и Велики васкршњи пост, најдужи и најзначајнији у православној вери, који је почео на Чисти понедељак, 18. марта.

За празник Васкрснућа Христовог везују се многи лепи обичаји, који посебно веселе најмлађе. По обичају на Велику суботу фарбају се јаја, као симбол обнављања природе и живота.

Црвено јаје симболизује Спаситељеву невино проливену крв на Голготи, а то је уједно и боја Васкрсења.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − four =