Противници ветропарка: Није готово док локална скупштина не донесе одлуку

Друштво

Група сокобањских активиста окупљена под слоганом „Одбранимо природу Сокобање”, још једном је указала на негативне последице изградње ветропаркова. Они су истакли да је решење Министарства заштите животне средине којим се забрањује изградња ветропарка „Честобродица” на планини Буковик добар корак, али да то још не значи да је одлука коначна.

Иако се чини да су локална администрација и активисти сложни у жељи да „Честобродица” остане само на папиру, ипак сумњу у искреност таквих намера подстиче и чињеница, барем оних неповерљивих, да активисти нису успели да добију општинске просторије за своју трибину крајем протекле недеље, већ је она одржана у дискотеци Уно.

Игор Стојановић, један од активиста, упозорио је да на нивоу локалне самоуправе још није донета никакава одлука која спречава реализацију пројекта „Честобродица” и да се сада чека јунска седница Скупштине општине Сокобања.

– Људи су под неким лажним утиском да је прича завршена. Само решење заправо не значи и крај приче. То решење може бити поништено, на то решење може бити уложена и жалба, на крају крајева и од саме Скупштине општине или неких виших инстанци. Чека се седница Скупштине општине најављена за 5. јун, ми се надамо да је неће одгодити и исто тако позивамо све људе да тада дођу и да једноставно дају подршку одборницима који су за еколошку будућност Сокобање – рекао је Стојановић.

Овај активиста свој опрез темељи на ранијим искуствима са локалним органима. Он и његове колеге подсећају како су већ спречили једну градњу ветропарка у другом делу општине, а убрзо након тога скупштинском одлуком кренуло се у процедуру за нови пројекат.

– Ми смо већ једанпут путем јавне расправе одбили постављање ветропаркова на територији општине Сокобања. Непуних годину дана касније донето је ново решење од стране Скупштине општине само на новој локацији и сада радимо на избацивању тога из предлога просторног плана – подсећа Стојановић.

 

Поред Стојановића, на овој трибини, на којој су приказани и филмови „Ветрењачо, љубави моја” и документарни филм „Карбон 3”, говорили су Љиљана Ковачић из Јошанице, као и Биљана Ђорђевић и Доситеј Ђурђевић, активисти групе „Одбранимо Сокобању, Ртањ и Буковик”.

Укључени активисти у акцијама против градње ветропарка ово питање виде као грађански проблем и покушавају на сваки начин, барем за сада и по појединачним изјавама, да га држе ван дневнополитичких дешавања. Наравно, због важности тема је привукла пажњу и оних који се баве јавном локалном политиком, па није изненађујуће што на овим трибинама присуствују и одборници опозиције.

Међу њима је и Тања Николић, шефица одборничке групе „Заједно за Сокобању”, која је нагласила да они нису били у саставу Скупштине општине приликом доношења одлука да се уђе у процедуру изградње ветропарка на Буковику.

– Јако је чудно да је на неким седницама, наша одборничка група тада није била у Скупштини, донешена одлука да се 176 хектара определи за овај пројекат, а да се на раном јавном увиду појавило 5.000 хектара. Како је то могло да се деси, да ли је грешка, чија је то одлука? Нешто што су тадашњи одборници донели се није поштовало. У разговору са одборницима који су ту одлуку тада доносили, то су одборници садашње владајуће већине, видим да нису били упознати са разлогом зашто су такву одлуку донели, односно нису били упознати са последицама доношења овакве једне одлуке. Очекујемо да се мишљење Министарства заштите животне средине и испоштује. Е сад, да ли ће се то десити, наше је да пратимо до краја – рекла је Николићева.

Учесници овог скупа су желели да упознају јавност зашто су опрезни и које их активности брину и који су видљиви утицаји на природу код већ изграђених ветропаркова.

Активисти су указали и да страхују због наводне мерне станице у Јошаници чији резултати могу ићи у прилог оправданости пројекта. Навели су и пример ветропарка и површинског копа на Црном врху као сценарија који их плаши. Кажу да су ветропаркови скупа инвестиција, алудирајући вероватно на то да они који се упусте у њихову градњу нису слаби играчи. Да ли ова њихова, у буквалном смислу, борба са ветрењачама може имати и фигуративни призвук показаће време.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

1 thoughts on “Противници ветропарка: Није готово док локална скупштина не донесе одлуку

  1. Konačno smo dobili kopiju kompletnog rešenja na uvid.
    Zadnja rečenica propratnog teksta je vrlo interesantna:

    Поступајући по Вашем захтеву (у наставку) за приступ информацијама од јавног значаја, заведеним под бројем 001688217 2024 14850 004 000 041 001 од 17.5.2024. године, којим се обраћате Министарству заштите животне средине ради добијања информација и документа о условима заштите природе број 000484325 2024 14850 004 006 501 100 од 24.4.2024. године, у прилогу достављамо тражено уз напомену да је издато Решење подложно променама до коначног усвајања Плана детаљне регулације за изградњу ветропарка Честобродица.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =