Велики петак, најтужнији дан за хришћане

Друштво

Данас је Велики петак, најтужнији дан у Хришћанству. Једини дан у години када у православним храмовима нема јутрења нити богослужења, већ се само поподне држи опело разапетом Исусу Христу. Све до Васкрса не звоне звона, а у храмовима се уместо њих оглашавају дрвена клепала. Верници овај дан проводе у строгом посту уздржавајући се од славља и весеља. Наша црква, на Велики петак заповеда најстрожи пост, без рибе и уља, пожељно је, ко може, да тог дана ништа не једе.

Данас се православни верници присећају последњег дана Христовог овоземаљаског живота и његовог страдања ради нашега спасења. Претходног дана, на Велики четвртак установљена је Света Тајна Причешћа.

Знајући да ће га јеврејске старешине ухватити и осудити на смрт, Исус Христ је окупио своје апостоле којима је поделио хлеб рекавши: „Узмите једите, ово је тело моје које се за вас ломи, за опроштај грехова”. А затим им пружио чашу са вином и рекао: „Узмите и пијте из ње сви, ово је Крв моја Новога Завета, која се за вас излива за опроштај грехова”.

Свирепо мучен, пљуван, понижаван, вукући Улицом бола крст на леђима, са кога је своју душу предао Господу, Исус Христос није казнио људе, већ се за њих молио: „Оче, опрости им, јер не знају ша чине”.

На Велики петак у свим нашим молитвеним храмовима износи се плаштаница (платно на коме је приказано полагање Христово у гроб), коју верници целивају све до Васкрса. У Храму Преображења Господњег у Сокобањи вечерње са изношењем плаштанице биће од 16 часова. Плаштаница се поставља на посебно украшен сто (Христов гроб) испред олтара.

У нашем народу постоји обичај да се провлачи испод плаштанице и тада се помишља нека жеља и помоли се Богу, који ће услишити наше молитве и испунити наше жеље.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 14 =