Obnavljanje socijalno-ekonomskog saveta u Sokobanji

Društvo

Edukacija u okviru realizacije projekta „Sindikat i prava zaposlenih” u organizaciji Saveza samostalnih sindikata povereništva opštine Sokobanja, a sa ciljem obnove rada socijalno-ekonomskog saveta, održana je u hotelu „Banjica”. Socijalno-ekonomski saveti se osnivaju sa ciljem uspostavljanja i razvoja socijalnog dijaloga u pitanjima od značaja za ostvarivanje ekonomskih i socijalnih sloboda i prava čoveka, materijalnog, socijalnog i ekonomskog položaja zaposlenih i poslodavaca i uslova njihovog života i rada, razvoja kulture pregovaranja i podsticanja mirnog rešavanja kolektivnih radnih sporova.

– Sindikalna centrala u Sokobanji, među prvima je još 2005. godine formirala socijalno-ekonomski savet i to zahvaljujući podršci tadašnje lokalne vlasti i Opšteg udruženja privatnih preduzetnika. Međutim, u prethodnom periodu sindikati su se podelili i razjedinili na teritoriji čitave Republike, njihova moć je opala što je rezultiralo omalovažavanjem prava zaposlenih – rekla je Snežana Radovanović, poverenik Saveza samostalnih sindikata opštine Sokobanja.

– Zahvaljujući razumevanju i sadašnje lokalne vlasti, a na predlog sindikata krenulo se sa obnovom tog saveta na teritoriji opštine Sokobanja i u okviru toga održana je i ova edukacija – dodala je Radovanović.

Predavač, edukator Slaviša Radulović, radnik Saveza samostalnih sindikata iz Leskovca u okviru predavanja, prisutne je, pre svega, upoznao sa interesima i pravima radnika, a takođe je bilo reči i o tome šta sindikat predstavlja i koliko znači zaposlenima, kao i o vođenju socijalnog dijaloga. Edukaciji su, pored članova Saveza samostalnih sindikata opštine Sokobanja koji je jedini reprezentativan na ovoj teritoriji, prisustvovali i predstavnici UGS „Nezavisnost” i strukovnih sindikata.

  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

8 − 1 =