У Влади Републике Србије потписан важан уговор за грађане Сокобање

Друштво

Данашњи догађај у Влади Републике Србије је од изузетног значаја за побољшaње животне средине не само у општини Сокобањи, већ и шире. Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић и шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре потписали су Уговор о изградњи система за сакупљање и пречишћавањe отпадних вода у Сокобањи вредан 12,4 милиона евра. Средства ће бити обезбеђена из два извора, 6,3 милиона евра из Европске уније и 6,1 милион из српског буџета.

Овим пројектом биће реконструисана и изграђена нова канализациона мрежа и изграђeнo ново постројење за прераду отпадних вода. Министарка Танасковић је објаснила да ће то допринети побољшању живота средине у региону и смањити загађење реке Градашнице и Моравице, као и Бованског језера које се налази низводно, а које се користи као извор воде за општину Алексинац.

Извор фотографије: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Она је још казала и да је приликом планирања овог пројекта узето у обзир да је Сокобања важан туристички центар и да је планиран капацитет прераде отпадних вода за 22000 становника колико би их било у пику сезоне.

Изградња система за прикупљање и пречишћавање отпадних вода у општини Сокобања финансира се из ИПА 2020 програма на основу Финансијског споразума потписаног између Европске комисије и Владе Србије.

Данашњем чину потписивања уговора присуствовао је и заменик председника општине Сокобање Владимир Миловановић.

Извор насловне фотографије: minpolj.gov.rs 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 19 =