Обнављање социјално-економског савета у Сокобањи

Друштво

Едукација у оквиру реализације пројекта „Синдикат и права запослених” у организацији Савеза самосталних синдиката повереништва општине Сокобања, а са циљем обнове рада социјално-економског савета, одржана је у хотелу „Бањица”. Социјално-економски савети се оснивају са циљем успостављања и развоја социјалног дијалога у питањима од значаја за остваривање економских и социјалних слобода и права човека, материјалног, социјалног и економског положаја запослених и послодаваца и услова њиховог живота и рада, развоја културе преговарања и подстицања мирног решавања колективних радних спорова.

– Синдикална централа у Сокобањи, међу првима је још 2005. године формирала социјално-економски савет и то захваљујући подршци тадашње локалне власти и Општег удружења приватних предузетника. Међутим, у претходном периоду синдикати су се поделили и разјединили на територији читаве Републике, њихова моћ је опала што је резултирало омаловажавањем права запослених – рекла је Снежана Радовановић, повереник Савеза самосталних синдиката општине Сокобања.

– Захваљујући разумевању и садашње локалне власти, а на предлог синдиката кренуло се са обновом тог савета на територији општине Сокобања и у оквиру тога одржана је и ова едукација – додала је Радовановић.

Предавач, едукатор Славиша Радуловић, радник Савеза самосталних синдиката из Лесковца у оквиру предавања, присутне је, пре свега, упознао са интересима и правима радника, а такође је било речи и о томе шта синдикат представља и колико значи запосленима, као и о вођењу социјалног дијалога. Едукацији су, поред чланова Савеза самосталних синдиката општине Сокобања који је једини репрезентативан на овој територији, присуствовали и представници УГС „Независност” и струковних синдиката.

  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − nine =