Обележавање Божића

Друштво

Српска православна црква и верници који поштују jулијански календар, ускоро ће прославити Божић, најрадоснији хришћански празник којим се слави рођење Исуса Христа. Црквене службе су везане за сам догађај, тако да слављење Божића започиње Бадњим даном.

Већ по традицији, представници свештенства и мештани Сокобање у недељу 6. јануара ићи ће по Бадњак а литургија ће бити служена у Цркви Светог Преображења Господњег у 8:30. На Бадњи дан у 17:00 часова испред Цркве Светог Преображења Господњег, а затим и у свим околним храмовима који припадају Црквеној општини Сокобања. Прва Божићна литургија Светог Василија Великог биће служена у поноћ између недеље и понедељка, следеће Богослужење је 8. jануара у 8:00 – литургија Светог Јована Златоустог, док ће 9. јануара бити служена литургија Светог архиђакона Стефана.

‒ Наш народ је јако лепо знао да називима које им даје опише карактер празника па је тако рођење Исуса Христа названо Божић- родио се мали Бог. Сам догађај је успомена на телесно рођење Господа Исуса Христа, наиме друго лице Свете Тројице, син Божији, Логос Божији, реч Божија узима људско тело у конкретном времену и простору, рађа се, остаје истински Бог а постаје истински човек Исус Христос. Од рођења Господа нашег ми рачунамо и време и тим догађајем започиње на неки начин историја спасења рода људског јер сам Господ Исус Христос је дошао да кроз цркву коју је сам установио поново све врати у првобитни ред и поредак како је то Бог замислио и створио ‒ каже ђакон Саша Средојевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =