Министарка Ђукић Дејановић приликом посете Сокобањи: „Мора се радити на повећању материјалног статуса просветних радника”

Друштво

Др Славица Ђукић Дејановић министарка просвете, боравећи недавно у Сокобањи,рекла је да неки објективни тестови који су рађени код нас и код деце у Европи показују да су практична знања код наших ученика на нижем нивоу од жељених.

− Дакле, теоријски програми су јако добри, чак мало и пребукирани али деца често не разумеју, због чега нешто уче. Текст прочитају глумачки, али не разумеју увек каква је то порука. Због тога логика и пракса морају бити заступљенији. Дуално образовање је један од одговора којим смо кренули да поправљамо ту ситуацију. Оно што је даље важно, то је да се развија логика и да се модерне технологије користе и у процесу образовања и васпитања деце − рекла је министарка.

Говорећи о недостатку кадра у просвети, посебно кад су у питању математичари, физичари и информатичари и материјалном положају просветних радника, министарка Ђукић Дејановић је рекла да ресорно министарство мора да ради на повећању материјалног статуса просветних радника.

− Министарство је почело на трећој и четвртој години педагошких студија за математику, физику, информатику, односно предмете где нема довољно кадра, да даје стипендије како би ти људи отишли у просвету, али морамо и даље радити на повећању материјалног статуса, јер ако неко ко јако воли посао у просвети, може дупло више да заради код приватника или у привредном сектору, он ће своју љубав потиснути јер егзистенција, породица од њега траже и да заради − истакла је министарка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 1 =