Председник Крстић о сарадњи са ЕУ: Пројекти за боље водоснабдевање

Друштво

Делегације Европске уније, Министарства за европске интеграције и Министарства привреде, заједно са председником општине Сокобања Исидором Крстићем, обишли су јуче радове на реконструкцији постројења за прераду питке воде „Царинаˮ који се, у оквиру програма ЕУ ПРО, финансирају средствима ЕУ. Крстић је истакао да се реализује велики број пројеката који су у функцији решавање комуналних проблема грађана.

‒ Ми имамо велики проблем са водоснабдевањем и захваљујући пројекту реконструкције фабрике за прераду питке воде и замене азбестно-цементних цеви, битно ћемо побољшати водоснабдевање у Сокобањи. Наравно, ово је била прилика да представници ЕУ и надлежних министарстава сагледају радове на реализацији тог пројекта и они су задовољни динамиком извођења радова и комплетном реализацијом пројекта и ја се надам да ћемо указано поверење оправдати и да ћемо наставити сарадњу. Огромна средства смо добили из ЕУ, у овом конкретном случају ради се о 746.000 евра. Наравно да ми ту нећемо стати, јер то није довољно, ми већ припремамо пројекат доградње фабрике за прераду питке воде и кренућемо са реализацијом тог пројекта. Вероватно ћемо аплицирати код надлежних министарстава или у оквиру прекограничне сарадње, али је битно да ми озбиљно радимо на решавању проблема водоснабдевања ‒ рекао је председник Општине Сокобања Исидор Крстић.

Крстић је најавио да ће наредних дана почети и радови на бушотини „Кркино кућиштеˮ, тако да ће и то утицати на побољшање водоснабдевања, као и да ће се у наредном периоду наставити изградња нових резервоара и транзита, што ће највероватније трајно решити проблем водоснабдевања у самом граду.

‒ Али, нећемо само радити на решавању проблема у самој Сокобањи, јер већ крећемо са снимањем стања по нашим селима. Тамо ћемо кренути да радимо пројекте реконструкције водоводне мреже, изградње канализационе мреже и система за прераду отпадних вода ‒ рекао је, између осталог, Крстић.

Осврнувши се на то што је Општина Сокобања јуче била и домаћин важног састанка УО ЕУ ПРО, Крстић је истакао да је то велика част за наше место, као и да је то прилика да се промовише Сокобања и обезбеде нова средства за реализацију инфраструктурних пројеката у Сокобањи.

Микела Телатин, шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), рекла је да јој је веома драго што је у Сокобањи и што се пројекат који се финасира средствима ЕУ одвија по плану и предвиђеном динамиком.

‒ Ова реконструкција и продужетак водоводне мреже је веома значајан пројекат за ово подручије, то ће побољшати туристички потенцијал Сокобање, привући нове инвеститоре и створити нова радна места, али такође ће допринети и побољшању квалитета живота локалног становништва. Сокобања је општина у којој се финансира велики број пројеката из ЕУ. Ја желим да се овај пројекат настави по плану и да следеће године видимо и резултате ‒ рекла је, између осталог, шефица УНОПС-а.

‒ Радује нас да смо могли да констатујемо да се радови одвијају по динамици коју смо очекивали и да ћемо већ почетком следеће године моћи да говоримо о завршетку успешно реализованог пројекта. Ово није једини пројекат који је Сокобања добила из програма ЕУ ПРО, то је наравно и набавка опреме за увођење Географског информационог система који такође има, пре свега, економску намену кроз сабирање и прикупљање података који су неопходни за инвеститоре. Такође причали смо и о могућностима додатне подршке из других програма ЕУ. Оно што је јако добро је да је Сокобања врло активна и евидентно је да је реч о општини која је препознала услове финансирања из различитих програма које финансира ЕУ ‒ рекао је Бранко Будимир, вршилац дужности помоћника министра за европске интеграције и председавајући Управног одбора ЕУ ПРО-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 9 =