U Sokobanji predstavljene tri publikacije biblioteke „Svetozar Markovićˮ Zaječar

Kultura

U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremacˮ u Sokobanji, juče su predstavljene tri publikacije Matične biblioteke „Svetozar Markovićˮ Zaječar, koje su štampane povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata. Na promociji su govorili Jelica Ilić, istoričar, viši kustos Narodnog muzeja Zaječar i Boban Đorđević, direktor Matične biblioteke „Svetozar Markovićˮ Zaječar.

Prva publikacija je „Istorija 20. Pešadiskog pukaˮ, reprint izdanja iz 1931. godine, koju je priredio Boban Đorđević. Interesantno je da zaječarska biblioteka poseduje jedan primerak ove knjige koji se nalazi u zavičajnom fondu. Uzevši u obzir lokalni i nacionalni značaj ovog dela kao i činjenicu da postoji samo jedan primerak, Matična biblioteka je rešila da izda reprint izdanje. To je knjiga o taktičkim borbama 20. pešadijskog puka, jedinice koja je bila u sastavu Timočke divizije. U knjizi su opisana dejstva jedinice od 1914. do rasformiranja 1920. godine.

Druga publikacija je autorsko delo Jelice Ilić „Na frontu i u pozadini – Narod Timočke krajine u ratovima od 1912. do 1918.ˮ

– Kada je u pitanju ova knjiga, na početku je oblast interesovanja bio samo Zaječar, onda se ta tema proširila na Timočku diviziju, Timočku Krajinu a ljudi iz ovog kraja Srbije su uglavnom bili mobilisani u Timočku diviziju konkretno odavde u 14. pešadijski puk. Sve to šta se dešavalo na frontu i u pozadini kada je Timočka divizija u pitanju uobličeno je u jednu monografsku publikaciju ‒ ističe Jelena Ilić, autor.

Treća publikacija je strip „Francuzi i oslobođenje Zaječara 1918ˮ. Priređena kroz ilustracije Srđana Todorovića a po tekstu Jelice Ilić.

Đorđević se ovom prilikom zahvalio narodnoj biblioteci „Stevan Sremacˮ i direktorki Jasmini Ilić Paljević, izrazivši nadu, da će se nakon organizovanja ove promocije na obostrano obostrano zadovoljstvo nastaviti i intenzivirati saradnja ove dve ustanove kulture pre svega kada su kulturni programi i gostovanja u pitanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − two =