Сушење стабала прети да угрози Бориће: Хитно одржан састанак

Друштво

Интезивно сушење стабала бора на неколико локација у Сокобањи, међу којима су и излетиште Борићи и заштићено подручје „Рипаљка”, које је примећено ове зиме, највероватније је узроковано гљивицама, показује прелиминарни извештај који је стигао са Шумарског факултета у Београду. Озбиљност ситуације потврдио је и јучерашњи састанак који је одржан у општинској згради на иницијативу Јавног предузећа „Зеленило” и Општине Сокобања. Разговорима су присуствовали и шефови одборничких група, представници општинске инспекције, управе, еколошког друштва и Србијашуме.

Поред поменуте две локације, сушење борова примећено је у близини старе школе. Запослени у „Зеленилу” уочили су промене на дрвећу приликом редовног одржавања излетишта и током фебруара и марта ангажовали су Шумарски факултет. Са сва три места узети су узорци који су послати на анализу.

Најављена сеча сувих стабала 

Прелиминарни извештај са Шумарског факултета указао је на присуство болести бора која је проузрокована гљивицама уз стрес од суше и присуство инсеката, упознаје нас детаљније са проблемом Бојан Тодосијевић, директор Јавног предузећа „Зеленило” Сокобања. Он додаје да ће испитивања највероватније трајати до септембра, с обзиром да мора да прође одређени циклус. Међутим, запослени у предузећу су заједно са оснивачем Општином Сокобања, због озбиљности ситуације иницирали састанак и затражили помоћ од Србијашуме како би заједнички покушали да на овим локацијама успоре болест и да пробају да сачувају ове просторе. Нажалост, стабла која су већ сува мораће да буду, по препоруци, веома брзо уклоњена.

– Већ у следећих неколико дана сува стабла ћемо морати да уклонимо. То је, пре свега, из разлога превентиве, односно што пре буду уклоњена сува стабла смањује се могућност проширења болести. Што се тиче излетишта Борића, носилац посла ће бити Србијашуме с обзиром да се ради о простору којим они газдују, ми ћемо ту бити сарадници, простор код старе школе ћемо радити самостално, а за простор код Споменика природе ‘Рипаљка’, пошто се ради о заштићеном подручју, мораћемо да укључимо и Завод за заштиту природе и Министарство заштите животне средине с обзиром да су они надлежни за тај простор – наводи директор „Зеленила”.

Он додаје да јавност мора бити бити упозната са тим да ће на овим локалитетима у наредном периоду бити интензивних радова. Нека стабла су приликом узорковања већ уклоњена, а неки делови су сачувани за потребе даљих испитивања.

– Остали су делови који су мамци на самом локалитету. Значи постављени су мамци да би се бројност популације пратила. Мени се чини да је ово за Сокобању јако битно, Борићи сами по себи представљају понуду Сокобање и треба учинити све да буду сачувани што је дуже могуће – појашњава Тодосијевић.

Знаци болести примећени и раније 

Борићи се налазе на подручју јединице Озрен-Лесковик којим газдује Шумско газдинство Ниш чији је део Шумска управа Сокобање. Још у јесен 2022. године, приликом редовне контроле, запослени у Шумском газдинству Ниш у овом делу приметили су да се суше поједина стабла белог и црног бора.

– С обзиром на то да смо хтели да заштитимо целу површину Борића, ми смо извршили дознаку тих сувих и полусувих стабала, позвали Републичког шумарског инспектора који је надлежан за контролу града и онда смо урадили извођачки и посекли та стабла у зиму 2023. године. Извршили смо сечу осам сувих стабала и једног које је показивало неке знаке сушења. Обавестили смо Институт за шумарство који је од Управе за шуме одређен да контролише наш рад и здравствено стање шума. Послали смо неке узорке на институт и они су установили да је дошло до појаве одређених гљива које могу да утичу на осипање и црвенило борових четина и на сушење што се сада када смо добили овај извештај са Шумарског факултета и поклапа са њиховим извештајем – каже Тања Радовановић, дипломирани инжењер шумарства и самостални референт за гајење и заштиту шума у шумском газдинству Ниш, која је састанку у Сокобањи присуствовала заједно са замеником директора и интерним контролором Шумског газдинства Ниш.

Наша саговорница каже да се код ње тада јавио страх да су стабла нападнута гљивом Heterobasidion annosum, која се шири преко кореновог система и која може да уништи читаво подручје Борића. Прошле године када је извршена сеча стабала каже да није било појаве црвенила и болести на осталој већој површини и да стање није било алармантно.

– Свакако смо због заштите поставили три феромонске клопке у троугао, према упутству, са неким сексуалним атрактантима који привлаче мужјаке подкорњака да би смо заштитили та стабла јер може да се деси да они, као секундарне штеточине, које нападају ослабела стабла, а могу после тога да се пребаце и на здрава, могу и да униште и да изазову додатну појаву сушења – додаје овај стручњак.

По речима наше саговорнице, то је урађено прошле зиме, а након јучерашњег обиласка Борића стручњаци из Ниша могли су да констатују да се стање погоршало у односу на претходну годину, као и да је суша погодовала физиолошком слабљењу стабала. Они су додали да ће заједно са „Зеленилом” и локалном самоуправом, а у складу са препорукама Шумарског факултета, предузети даље кораке како би заштитили Бориће.

Пошумљавање Борића, започело је средином 20. века, а место је добило назив по малим стаблима бора. Данс је поред бора, овде заступљени и амерички јасен, горски јавор и канадска топола.

Текст: Кристијан Ђорђевић; Јелена Радовановић

Фото: Кристијан Ђорђевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 10 =