У Сокобањи представљене три публикације библиотеке „Светозар Марковићˮ Зајечар

Култура

У Народној библиотеци „Стеван Сремацˮ у Сокобањи, јуче су представљене три публикације Матичне библиотеке „Светозар Марковићˮ Зајечар, које су штампане поводом сто година од завршетка Првог светског рата. На промоцији су говорили Јелица Илић, историчар, виши кустос Народног музеја Зајечар и Бобан Ђорђевић, директор Матичне библиотеке „Светозар Марковићˮ Зајечар.

Прва публикација је „Историја 20. Пешадиског пукаˮ, репринт издања из 1931. године, коју је приредио Бобан Ђорђевић. Интересантно је да зајечарска библиотека поседује један примерак ове књиге који се налази у завичајном фонду. Узевши у обзир локални и национални значај овог дела као и чињеницу да постоји само један примерак, Матична библиотека је решила да изда репринт издање. То је књига о тактичким борбама 20. пешадијског пука, јединице која је била у саставу Тимочке дивизије. У књизи су описана дејства јединице од 1914. до расформирања 1920. године.

Друга публикација је ауторско дело Јелице Илић „На фронту и у позадини – Народ Тимочке крајине у ратовима од 1912. до 1918.ˮ

– Када је у питању ова књига, на почетку је област интересовања био само Зајечар, онда се та тема проширила на Тимочку дивизију, Тимочку Крајину а људи из овог краја Србије су углавном били мобилисани у Тимочку дивизију конкретно одавде у 14. пешадијски пук. Све то шта се дешавало на фронту и у позадини када је Тимочка дивизија у питању уобличено је у једну монографску публикацију ‒ истиче Јелена Илић, аутор.

Трећа публикација је стрип „Французи и ослобођење Зајечара 1918ˮ. Приређена кроз илустрације Срђана Тодоровића а по тексту Јелице Илић.

Ђорђевић се овом приликом захвалио народној библиотеци „Стеван Сремацˮ и директорки Јасмини Илић Паљевић, изразивши наду, да ће се након организовања ове промоције на обострано обострано задовољство наставити и интензивирати сaрадња ове две установе културе пре свега када су културни програми и гостовања у питању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × five =