Ekologija

Велика еколошка акција: Комплетно чишћење Бање уз помоћ мештана

Друштво

Сокобањско еколошко друштво је предузело иницијативу под називом „За чистију Сокобању”, чији је циљ да бању под Озреном комплетно очисти од отпада и дивљих депонија и да уреди и организује селектовање и изношење отпада. Ову иницијативу подржала је и ОРКА кроз програм „Твоје место у Србији”.

‒ То је један велики пројекат за чију ће реализацију требати много ресурса и времена, а ми смо сада на почетку и покушавамо да у свим сокобањским селима пронађемо сараднике, људе који желе да подрже иницијативу и наш циљ је да очистимо сеоске месне заједнице и да уредимо начин изношења смећа, превасходно чврстог отпада из села и да заједно са тим људима мапирамо све депоније посебно оне које су поред водених токова поред река, потока, извора јер су оне и најопасније и да онда заједно са њима утичемо и на њихове комшије, пријатеље, родбину, дакле да се сви на неки начин укључе и да сви разумеју нашу причу и да сви заједно очистимо Сокобању како би наша деца расла у здравом окружењу ‒ рекао је, између осталог, Владан Димитријевић из Сокобањског еколошког друштва.

Eko-akcija

У оквиру обиласка терена и разговора са мештанима, чланови Сокобањског еколошког друштва, јуче су обишли депонију у селу Врело.

‒ Налазимо се у селу које је бисер туризма јер има прелеп културно-историјски споменик, цркву, извор реке Моравице, пећину, дивну планину, али ето налазимо се поред једне дивље депоније која је пре неки дан очишћена међутим и даље је ругло и то је нешто са чим се мештани сусрећу, а и туристи – истиче Димитријевић.

Наш саговорник додаје да појединци могу много тога да учине, али ће најпре организације морати да одраде свој део посла јер већина наших села нема уређене депоније, тако да људи имају озбиљан проблем јер немају где да одлажу смеће. Одређени број месних заједница, према подацима са којима друштво тренутно располаже, јер је у току истраживање, има неке полузваничне депоније односно сметлишта где грађани могу да одлажу своје смеће али у многима то није регулисано, а посебан је проблем што ни грађани не поштују одлуке месних заједница.

Eko

У оквиру прве фазе пројекта чланови еколошког друштва пронаћи ће у свакој месној заједници људе који схватају колико је важно да се очисти природа, дакле оне спремне на сарадњу, заједно са њима пронаћи ће и мапирати дивље депоније, посебно оне поред водених токова, и онда заједнички направити добар план сакупљања и извожења отпада. Сокобањско еколошко друштво ће у сарадњи са општином, надлежним министарством, јавним предузећима и наравно појединцима, обезбедити подршку и новац потребан да заживи извоз смећа из сокобањских села, да се очисте и рекултивишу све дивље депоније, као и да се прати и кажњава појава нових дивљих депонија и сметилишта.

 

3 thoughts on “Велика еколошка акција: Комплетно чишћење Бање уз помоћ мештана

  1. Dobar vam dan. Veoma sam odusevljen ovom akcijom, rodom sam iz Sokobanje i zelim da to mesto bude sto lepse za zivot jer kao banjsko turisticko mesto treba biti primer svim okolnim manjim i vecim gradovima. Da li je moguce dobiti kontakt nekog od nadleznih za ovaj projekat, voleo bih da porazgovaram sa nekim jer mislim da mogu biti od velike pomoci?
    Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 − seven =