Одржана јавна расправа о Нацрту стратегије руралног развоја

Друштво

Јавна расправа о Нацрту стратегије руралног развоја општине Сокобања одржана је данас у сали СО Сокобања. Расправи су присуствовали представници локалне самоуправе, Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), Пољопривредне саветодавне стручне службе „Пољосервис” из Књажевца, месних заједница и пољопривредних удружења са територије наше општине.

Након што је председник општине Сокобања Исидор Крстић поздравио све присутне, захвалио им се што су дошли и истакао важност доношења овог документа, окупљенима је нацрт стратегије представио Јуриј Кобал из Словеније, експерт за рурални развој. Он је истакао да је ова прва верзија нацрта стратегије резултат вишемесечног заједничког рада представника општине Сокобања, ГИЗ-а, као и месних заједница, удружења и задруга са територије наше општине.

Изради нацрта, претходили су обиласци сокобањских села, разговори са мештанима и представницима младих, односно средњошколаца из алексиначке пољопривредне школе и сокобањске Средње школе „Бранислав Нушић” туристичко-угоститељски смер, о проблемима са којима се суочавају и решењима за превазилажење истих, које званична примена овог документа треба да омогући.

Кобал истиче да пољоптривредни произвођачи са подручја наше општине, пре свега, имају ту предност што за време главне туристичке сезоне, тржиште буквално долази до њих самих и омогућава им да га на тај начин испитају односно утврде шта потрошачи траже и шта му они од тога могу понудити. Поред тога Кобал, као велику предност Сокобање истиче и њену чисту и здраву средину која представља одличну основу за развој органске производње.

‒ Ово је први нацрт стратегије и данас смо чули низ позитивних коментара као и добрих препорука на основу којих ћемо у наредном периоду документ побољшати и усавршити ‒ истакла је Аница Миленковић, представница ГИЗ-а и додала да је њихов циљ био искомбиновати добру праксу ЕУ и искуство локалног становништва.

Наша саговорница је истакла да је добро што општина Сокобања има стручне људе који помажу и који ће помоћи у изради овог битног документа као и да без уске сарадње са локалним становништвом нема ни добре руралне стратегије, јер сваку средину карактеришу одређене специфичности, које се не смеју занемарити приликом израде оваквог документа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − seven =