Ekologija

Velika ekološka akcija: Kompletno čišćenje Banje uz pomoć meštana

Društvo

Sokobanjsko ekološko društvo je preduzelo inicijativu pod nazivom „Za čistiju Sokobanju”, čiji je cilj da banju pod Ozrenom kompletno očisti od otpada i divljih deponija i da uredi i organizuje selektovanje i iznošenje otpada. Ovu inicijativu podržala je i ORKA kroz program „Tvoje mesto u Srbiji”.

‒ To je jedan veliki projekat za čiju će realizaciju trebati mnogo resursa i vremena, a mi smo sada na početku i pokušavamo da u svim sokobanjskim selima pronađemo saradnike, ljude koji žele da podrže inicijativu i naš cilj je da očistimo seoske mesne zajednice i da uredimo način iznošenja smeća, prevashodno čvrstog otpada iz sela i da zajedno sa tim ljudima mapiramo sve deponije posebno one koje su pored vodenih tokova pored reka, potoka, izvora jer su one i najopasnije i da onda zajedno sa njima utičemo i na njihove komšije, prijatelje, rodbinu, dakle da se svi na neki način uključe i da svi razumeju našu priču i da svi zajedno očistimo Sokobanju kako bi naša deca rasla u zdravom okruženju ‒ rekao je, između ostalog, Vladan Dimitrijević iz Sokobanjskog ekološkog društva.

Eko-akcija

U okviru obilaska terena i razgovora sa meštanima, članovi Sokobanjskog ekološkog društva, juče su obišli deponiju u selu Vrelo.

‒ Nalazimo se u selu koje je biser turizma jer ima prelep kulturno-istorijski spomenik, crkvu, izvor reke Moravice, pećinu, divnu planinu, ali eto nalazimo se pored jedne divlje deponije koja je pre neki dan očišćena međutim i dalje je ruglo i to je nešto sa čim se meštani susreću, a i turisti – ističe Dimitrijević.

Naš sagovornik dodaje da pojedinci mogu mnogo toga da učine, ali će najpre organizacije morati da odrade svoj deo posla jer većina naših sela nema uređene deponije, tako da ljudi imaju ozbiljan problem jer nemaju gde da odlažu smeće. Određeni broj mesnih zajednica, prema podacima sa kojima društvo trenutno raspolaže, jer je u toku istraživanje, ima neke poluzvanične deponije odnosno smetlišta gde građani mogu da odlažu svoje smeće ali u mnogima to nije regulisano, a poseban je problem što ni građani ne poštuju odluke mesnih zajednica.

Eko

U okviru prve faze projekta članovi ekološkog društva pronaći će u svakoj mesnoj zajednici ljude koji shvataju koliko je važno da se očisti priroda, dakle one spremne na saradnju, zajedno sa njima pronaći će i mapirati divlje deponije, posebno one pored vodenih tokova, i onda zajednički napraviti dobar plan sakupljanja i izvoženja otpada. Sokobanjsko ekološko društvo će u saradnji sa opštinom, nadležnim ministarstvom, javnim preduzećima i naravno pojedincima, obezbediti podršku i novac potreban da zaživi izvoz smeća iz sokobanjskih sela, da se očiste i rekultivišu sve divlje deponije, kao i da se prati i kažnjava pojava novih divljih deponija i smetilišta.

 

3 thoughts on “Velika ekološka akcija: Kompletno čišćenje Banje uz pomoć meštana

  1. Dobar vam dan. Veoma sam odusevljen ovom akcijom, rodom sam iz Sokobanje i zelim da to mesto bude sto lepse za zivot jer kao banjsko turisticko mesto treba biti primer svim okolnim manjim i vecim gradovima. Da li je moguce dobiti kontakt nekog od nadleznih za ovaj projekat, voleo bih da porazgovaram sa nekim jer mislim da mogu biti od velike pomoci?
    Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

9 − two =