OO-SNS

Конференција ОО СНС: Вратили смо културу у фокус

Политика

Општински одбор СНС у Сокобањи одржао је конференцију за новинаре, тема је била култура, а на конференцији је говорила Оливера Денић, председник савета за културу ОО СНС Сокобања. Она је напоменула да, од како су полуге општинске власти у рукама „Напредњакаˮ, доста пажње је усмерено и на културу за разлику од неког претходног периода када су власт вршиле неке друге политичке опције.

‒ И ове године припремљен је богат програм у оквиру ‘Бањског забавног лета’. Ова манифестација је заправо надограђено ‘Бањско културно лето’ које већ постоји дужи низ година и које поред већ традиционалних културних манифестација, ‘Прве хармонике’, ‘Златних руку’, различитих фолклорних, драмских, музичких вечери, ове године Туристичка организација Сокобање је, у сарадњи са Спортско-рекреативним центром ‘Подина’ обогатила тај програм својим активностима тако да ћемо ове године имати прилику да погодимо укус различите групе људи што и јесте циљ ове манифестације ‒ рекла је Денић.

Она додаје да су ове године, у већој мери, укључена и домаћа културна удружења са циљем да се њихов рад прикаже што већем броју људи.

‒ Допринос у области културе је својим програмом дала и Народна библиотека ‘Стеван Сремац’ орагнизацојом бројних књижевних вечери, промоцијом књига, организовањем разних радионица и трибина ‒ додаје Денић.

Општинским буџетом за 2019. годину издвојено је око 40 милиона динара за унапређење културе. Од тога 14 милиона је намењено библиотеци за реализацију програма, 2,3 милиона динара удружењима из области културе, док је 17 милиона динара намењено реконструцији биоскопа. Посебна сума је новац из државног буџета који је Сокобања добила на конкурсу „Градови у фокусуˮ који расписује Министарство културе. Реконструкцијом објекта добиће се један вишенаменски објекат где ће моћи да се реализују активности током целе године, што раније није био случај.

‒ У наредном периоду почеће се са планираном реконструкцијом ОШ ‘Митрополит Михаило’, такозване ‘старе школе’. Овај објекат је намењен образовању наших најмлађих ученика, од првог до четвртог разреда, поред тога овај објекат је и културно-историјски споменик јер је задужбина Митрополита Михаила из 1894. године и просто је нејасно због чега се ни једна, од претходних власти није позабавила тим проблемом ‒ истакла је Денић.

Она је на крају поменула и реконструкцију летње позорнице „Врелоˮ, осврнувши се на критике на дужину трајања радова, вредност и цену радова, као и сам изглед нове позорнице.

‒ Ресорно министарство је препознало овај пројекат као добар и приоритетан и пружило нам финансијску подршку и верујте да ћемо ускоро имати објекат који ће бити мултифункционалан и биће најмодернији на Балкану. Ову чињеницу потврђује и обећање председника Вучића да ће доћи на отварање Летње позорнице ‘Врело’ ‒ закључује Денић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 + thirteen =