Zajednicka sa profesorima

Uspeh učenica sokobanjske srednje škole na „Poslovnom izazovu”

Društvo

Učenica četvrtog razreda Srednje škole „Branislav Nušić”, smer finansijski administrator Kristina Blagojević je sa svojim timom osvojila prvo, a Sanja Jovanović učenica istog odeljenja, zauzela je treće mesto na regionalnom takmičenju u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov”, koje je održano 13. novembra u Zaječaru. Sokobanjsku srednju školu na ovom takmičenju predstavilo je pet učenica ovog odeljenja, a tim je na takmičenje vodila profesorka Valentina Rakić.

Takmičenje „Poslovni izazov” koje realizuje organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji” pokrenuto je pre 11 godina sa namerom da srednjoškolci upotrebe svoje poslovne veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. Svake školske godine, realizuju se četiri regionalna, jedno nacionalno i međunarodno takmičenje za srednjoškolce zapadnog Balkana.

Valentina Rakic   – Naša škola na ovom takmičenju učestvuje po drugi put i mi se možemo pohvaliti da imamo dva predstavnika koja će učestvovati na Nacionalnom finalu koje se održava februara 2020. godine u Beogradu i čiji mentor je Ivan Bogdanović. Ono što je jako bitno je da ovo takmičenje daje učenicima potpunu slobodu, oni na taj način razvijaju samopouzdanje i sposobnost kreativnog razmišljanja i timskog rada – rekla je Rakić.

Na početku takmičenja timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola i gradova, dakle učenika koji se uglavnom i ne poznaju, osmišljavaju rešenje problema koji im je postavljen i uz pomoć poslovnih volontera kreiraju biznis planove koje na kraju dana prezentuju članovima žirija i publici. Ove godine, učenici su imali zadatak da osmisle kako da decu starosti od tri do sedam godina, odvoje od računara i vrate igrama od pre dve decenije.

Kristina Blagojevic – Mi smo osmislili saobraćajni poligon gde će deca učiti saobraćajne znake i samim tim se sutra lakše snaći u saobraćaju. Sa nama u timu su bili učenici jedne tehničke škole i gimnazije, dve devojčice su bile druga godina i nas troje četvrta, tako da nije lako bilo sarađivati ali smo ipak uspeli – kaže Kristina Blagojević, čiji je tim osvojio prvo mesto.

S obzirom da su i Kristina i Sanja učenice smera finansijski administrator, one su u svojim ekipama bile zadužene za finansije i svot analizu koja omogućava da se utvrde prepreke i slabosti, ali i šanse i prednosti određene ideje.

Sanja Jovanovic – Konkurencija je bila veoma jaka, bilo je 15 timova, svako je imao svoje zadatke i ono što je najbitnije je da bez dobrog timskog rada nema ni uspeha na ovom takmičenju – rekla je Sanja Jovanović.

„Poslovni izazov” ima za cilj da učenicima pruži uvid u savremeni način poslovanja i motiviše ih da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u delo. Razvijanjem veština na inovativan način učenici unapređuju svoj preduzetnički duh i povećavaju mogućnost za zapošljavanje.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 3 =