Zajednicka sa profesorima

Успех ученица сокобањске средње школе на „Пословном изазову”

Друштво

Ученица четвртог разреда Средње школе „Бранислав Нушић”, смер финансијски администратор Кристина Благојевић је са својим тимом освојила прво, а Сања Јовановић ученица истог одељења, заузела је треће место на регионалном такмичењу у предузетничким вештинама „Пословни изазов”, које је одржано 13. новембра у Зајечару. Сокобањску средњу школу на овом такмичењу представило је пет ученица овог одељења, а тим је на такмичење водила професорка Валентина Ракић.

Такмичење „Пословни изазов” које реализује организација „Достигнућа младих у Србији” покренуто је пре 11 година са намером да средњошколци употребе своје пословне вештине на иновативан начин како би унапредили свој предузетнички дух и повећали своје могућности за запошљавање. Сваке школске године, реализују се четири регионална, једно национално и међународно такмичење за средњошколце западног Балкана.

Valentina Rakic   – Наша школа на овом такмичењу учествује по други пут и ми се можемо похвалити да имамо два представника која ће учествовати на Националном финалу које се одржава фебруара 2020. године у Београду и чији ментор је Иван Богдановић. Оно што је јако битно је да ово такмичење даје ученицима потпуну слободу, они на тај начин развијају самопоуздање и способност креативног размишљања и тимског рада – рекла је Ракић.

На почетку такмичења тимови састављени од ученика из различитих школа и градова, дакле ученика који се углавном и не познају, осмишљавају решење проблема који им је постављен и уз помоћ пословних волонтера креирају бизнис планове које на крају дана презентују члановима жирија и публици. Ове године, ученици су имали задатак да осмисле како да децу старости од три до седам година, одвоје од рачунара и врате играма од пре две деценије.

Кristina Blagojevic – Ми смо осмислили саобраћајни полигон где ће деца учити саобраћајне знаке и самим тим се сутра лакше снаћи у саобраћају. Са нама у тиму су били ученици једне техничке школе и гимназије, две девојчице су биле друга година и нас троје четврта, тако да није лако било сарађивати али смо ипак успели – каже Кристина Благојевић, чији је тим освојио прво место.

С обзиром да су и Кристина и Сања ученице смера финансијски администратор, оне су у својим екипама биле задужене за финансије и свот анализу која омогућава да се утврде препреке и слабости, али и шансе и предности одређене идеје.

Sanja Jovanovic – Конкуренција је била веома јака, било је 15 тимова, свако је имао своје задатке и оно што је најбитније је да без доброг тимског рада нема ни успеха на овом такмичењу – рекла је Сања Јовановић.

„Пословни изазов” има за циљ да ученицима пружи увид у савремени начин пословања и мотивише их да размишљају проактивно и своје идеје спроведу у дело. Развијањем вештина на иновативан начин ученици унапређују свој предузетнички дух и повећавају могућност за запошљавање.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − 1 =