Ускоро почиње снимање Сокограда ради његове конзервације и рестаурације

Друштво Туризам

Општина Сокобања и Туристичка организација Сокобања, претпрошле године започели су процедуру која води ка конзервацији и рестаурацији Сокограда, заштитног знака Сокобање, сазнајемо од Љубинка Миленковића, директора Туристичке организације Сокобања. У току ове године у плану је извођење снимања Сокограда, које ће служити као основа за детаљнију анализу и планирање реконструкције како би се оживело и аутентично представило ово средњовековно наслеђе.

− Снимањем  целог града утврдиће се габарит свих очуваних зидина Сокограда јер испод стена има доста зидина доњег града које су зарасле у шибље, жбуње за које многи не знају ни да постоје. Након тога следи израда пројекта затеченог стања. Наравно пре тога потребно је обавити рашчишћавање терена у складу са условима Завода за заштиту природе и под руководством Завода за заштиту споменика из Ниша, након чега ће се почети са припремом пројектне документације − рекао је Миленковић.

Према његовим речима читав овај процес трајаће од пет до седам година до коначне конзервације, како би се град заштитио од даље деградације а са крајњим циљем потпуне реконструкције и стављања у туристичку валоризацију.

− Тако да процес јесте комплексан али оно што је важно и охрабрујуће је да све надлежне институције имају најбољу намеру да ми овај посао завршимо, да ову културно-историјску драгоценост сачувамо, да је туристички валоризујемо, оставимо наредним генерацијама и заштитимо од даље деградације и пропадања и уз то свакако да сачувамо и све јединствене природне вредности и атракције које Сокобања има – нагласио је Миленковић.

1 thought on “Ускоро почиње снимање Сокограда ради његове конзервације и рестаурације

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × two =