Планинари на минус 15 освојили Ртањ

Друштво

Протекле суботе одржана је традиционална планинарска акција „Божићни успон на Ртањ”, у организацији Омладинско планинарског-смучарског друштва „Драган Радосављевић” из Зајечара. Ова, 41. акција по реду, окупила је око 850 учесника из око 50 различитих друштава, који су по страховито хладном времену са јаким ударима ветра и температурама од минус десет на самом врху до мунус 15 на појединим деоницама, освојили ову карпатско-балканску планину на истоку Србије и њен врх Шиљак који достиже висину од 1.565 метара.

Мештани сокобањског села Мужинац, од којих смо и сазнали појединости и детаље о самом успону, већ дуже од 15 година излазе у сусрет храбрим планинарима кувањем ртањског чаја и грејане ракије, а ово је и прилика да се пласирају домаћи производи села попут меда, ртањског чаја и другог лековитог биља са овог подручја.

– Месна заједница Мужинац све више подржава овакве акције и у будућности ће све више тежити ка туризму, јер је наше село и територијално испод самог Ртња, тако да морамо то искористити – рекао је за наш портал Небојша Милојевић, председник МЗ Мужинац.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − four =