Svetosavska akademija u znaku dece i vere u sebe

Društvo

Održavanjem Svetosavske akademije i sečenjem koloča, sinoć u hotelu „Moravica”, još jednom je Sokobanja pokazala koliki značaj pridaje ovom školskom i nacionalnom prazniku. Organizatori ovog skupa, Dobrotvorno društvo „Sava” i Opština Sokobanja, a u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Osnovnom školom „Mitropolit Mihailo”, Srednjom školom „Branislav Nušić” i Turističkom organizacijom, potrudili su se da učesnici događaja dugo pamte ovo veče.

Na akademiji, pored čuvenog srpskog glumca Branislava Lečića, učestvovali su i Dobrila Ristić, književnica iz Sokobanje, koja se predstavila autorskom poezijom posvećenoj Svetom Savi, „Škola muzičkih talenata” iz Ćuprije, sokobanjski hor „Sokolići” koji je na početku otpevao himnu Svetom Savi. Voditelj programa Svetosavske svečanosti bila je Olivera Denić.

Na Svetosavskoj akademiji podeljene su diplome i zlatnici najboljim učenicima. Nosioci ovogodišnjih priznanja su: Stojanka Pešić, „Škola muzičkih talenata” iz Ćuprije, Petra Avramović i Bogdana Petrović, učenici Srednje škole „Branislav Nušić”.

– To je, pre svega, jedna velika čast i drago mi je kada vidim da je moj trud doveo do takvih prelepih stvari – kazala je jedna od nagrađenih, Bogdana Petrović.

Ovogodišnja Svetosavska svečanost posvećena je ljubavi i deci. Slobodan Krunić iz Beograda, član društva „Sava”, nekoliko godina unazad je i darodavac novca za kupovinu zlatnika.

– Svi smo mi godinama žudeli da pomažemo, da činimo i da se setimo Svetog Save. Niz godina dolazim u Sokobanju i svaki put se osećam, sve više, kao veliko dete. Setim se naših duhovnih otaca. Setim se apostola koji je molio Boga da učini nešto dobro za njegov narod, koji se vratio u Srbiju, podario nam i kulturu, školstvo i učenje i podario nam veru u sebe, veru u decu, veru u naraštaje. Gledam Sokobanja svojim postupcima širi kulturu, pomaže mladima – rekao je Krunić, obraćajući se prisutnima i najavio da će i dalje biti darodavac.

Predsednik Upravnog odbora Društva „Sava”, Saša Drljača, zahvalio se donatoru i napomenuo je da udruženje jača svoje kapacitete i da se sve više u aktivnostima oslanja na donacije i priloge, a manje na finansijska sredstva iz javnog budžeta.

– Ova, 31.Svetosavska akademija je prošla u znaku omladine, dece, mladih. Naš je cilj bio da bacimo apostrof na mlade i, čini mi se da smo to učinili na najbolji mogući način. Svi su izvođači prilagodili svoja izvođenja prema toj temi i mislim da smo na neki način i pogodili temu i po reakciji ljudi koji su došli da prate akademiju mogu da kažem da sam ja lično jako zadovoljan – izjavio je Drljača.

Kako i dolikuje, tradicionalno je presečen i slavski kolač. Ovogodišnji kolačar je dr Miodrag Nikolić, predsednik opštine Sokobanja, a kolač za sledeću godinu preuzeo je dr Marko Todorović.

Nakon završetka Akademije, u holu hotela Moravica upriličen je koktel, a gitarom i pesmama prisutne je zabavljao Vladimir Crnomarković, likovni umetnik iz Niša.

Deo atmosfere sa 31. Svetosavske akademije u Sokobanji možete pogledati u narednim kadrovima, fotografijama i izvođenju “Škole muzičkih talenata” iz Ćuprije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 2 =