Сокобања задобила поверење младих музичара из Београда и Загреба

Друштво Култура

Синоћним концертом у Биоскопу „Моравица” завршен је петодневни Међународни семинар младих хорниста на коме су учествовали ученици средњих музичких школа из Загреба и Београда. Радионица под вођством професора Јасне Петровић из Београда и Хрвоја Пинтарића из Загреба окупила је талентоване ученике, добитнике златних медаља на многобројним такмичењима.

– Сва деца овде су учесници на разним међународним такмичењима. А колега Пинтерић и ја смо чланови тих међународних жирија. И онда смо се тако спонтано сви упознали и пошто су та такмичења кратка, трају по дан-два, ми смо пожелели да се више дружимо. Да направимо нешто наше где ће бити само хорне и где ћемо свирати заједно – каже за наш портал професорка Јасна Петровић.

Од ње је потекла идеја да тај скуп буде баш у Сокобањи, место рођења њеног оца који је у Бањи живео до своје пете године живота.

– Цео живот слушала сам приче о Моравици. Како су се купали у Моравици, како је ваздух чист, како су људи дивни. Бака и дека су ми ту живели…После су се одселили за Врање, па у Пожаревац и ја сам се тамо родила. Иначе то је, како сам ја из бакине приче слушала, породица Дидић, бака је од Дидића, Љубе Дидића. И онда сам се ја само једно јутро пробудила и рекла биће Сокобања и заиста је било тако – истиче наша саговорница.

Професорка је посетила чесму Љубе Дидића, сликали се, обишли водопад.

– Стварно, пуно ми је срце и сви смо одушевљени. Народ је диван, природа је дивна, све је чисто – закључује професорка Јасна Петровић.

Са њом се слаже и један од учесника, Анте Пенава из Глазбене школе „Ватрослав Лисински” у Загребу.

– Мени су се највише свидели људи. Изненадили су ме својом добротом. Свако ме је поздравио на цести. Кога год смо позвали је дошао ту, ево као што сте видели, на наш концерт. То је стварно оставило добар дојам на мене – каже овај младић.

Очито да се и овог пута Сокобања показала као добар домаћин, а недавно реновирани Биоскоп „Моравица” је показао зашто је поред осталог било потребно осавременити га и пустити у рад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 5 =