Светосавска академија у знаку деце и вере у себе

Друштво

Одржавањем Светосавске академије и сечењем колоча, синоћ у хотелу „Моравица”, још једном је Сокобања показала колики значај придаје овом школском и националном празнику. Организатори овог скупа, Добротворно друштво „Сава” и Општина Сокобања, а у сарадњи са Српском православном црквом, Основном школом „Митрополит Михаило”, Средњом школом „Бранислав Нушић” и Туристичком организацијом, потрудили су се да учесници догађаја дуго памте ово вече.

На академији, поред чувеног српског глумца Бранислава Лечића, учествовали су и Добрила Ристић, књижевница из Сокобање, која се представила ауторском поезијом посвећеној Светом Сави, „Школа музичких талената” из Ћуприје, сокобањски хор „Соколићи” који је на почетку отпевао химну Светом Сави. Водитељ програма Светосавске свечаности била је Оливера Денић.

На Светосавској академији подељене су дипломе и златници најбољим ученицима. Носиоци овогодишњих признања су: Стојанка Пешић, „Школа музичких талената” из Ћуприје, Петра Аврамовић и Богдана Петровић, ученици Средње школе „Бранислав Нушић”.

– То је, пре свега, једна велика част и драго ми је када видим да је мој труд довео до таквих прелепих ствари – казала је једна од награђених, Богдана Петровић.

Овогодишња Светосавска свечаност посвећена је љубави и деци. Слободан Крунић из Београда, члан друштва „Сава”, неколико година уназад је и дародавац новца за куповину златника.

– Сви смо ми годинама жудели да помажемо, да чинимо и да се сетимо Светог Саве. Низ година долазим у Сокобању и сваки пут се осећам, све више, као велико дете. Сетим се наших духовних отаца. Сетим се апостола који је молио Бога да учини нешто добро за његов народ, који се вратио у Србију, подарио нам и културу, школство и учење и подарио нам веру у себе, веру у децу, веру у нараштаје. Гледам Сокобања својим поступцима шири културу, помаже младима – рекао је Крунић, обраћајући се присутнима и најавио да ће и даље бити дародавац.

Председник Управног одбора Друштва „Сава”, Саша Дрљача, захвалио се донатору и напоменуо је да удружење јача своје капацитете и да се све више у активностима ослања на донације и прилоге, а мање на финансијска средства из јавног буџета.

– Ова, 31.Светосавска академија је прошла у знаку омладине, деце, младих. Наш је циљ био да бацимо апостроф на младе и, чини ми се да смо то учинили на најбољи могући начин. Сви су извођачи прилагодили своја извођења према тој теми и мислим да смо на неки начин и погодили тему и по реакцији људи који су дошли да прате академију могу да кажем да сам ја лично јако задовољан – изјавио је Дрљача.

Како и доликује, традиционално је пресечен и славски колач. Овогодишњи колачар је др Миодраг Николић, председник општине Сокобања, а колач за следећу годину преузео је др Марко Тодоровић.

Након завршетка Академије, у холу хотела Моравица уприличен је коктел, а гитаром и песмама присутне је забављао Владимир Црномарковић, ликовни уметник из Ниша.

Део атмосфере са 31. Светосавске академије у Сокобањи можете погледати у наредним кадровима, фотографијама и извођењу “Школе музичких талената” из Ћуприје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + seven =