Miveli

Милош Обилић и Душан Силни: Велики српски јунаци на сокобањском мермеру

Друштво

У другој половини јула и почетком августа, шетачи на бањској променади сведочили су настајању нове креације уметника Миће Величковића Мивелија, коју је даривао Сокобањи. Било је доста нагађања око тога обрисе чијих ликова добија стабло градске липе. Након завршетка скулптуре, јасно је да је са једне стране дрвета уклесан лик Милоша Обилића, а са друге Душана Силног.

Вајар, сликар и графичар из Београда Мића Величковић Мивели објашњава нам да је од липе која је требало да буде извађена из корена, на његово инсистирање, сада настало уметничко дело које ће убудуће красити сокобањско шеталиште.

Miveli

Сам процес настајања најновије скулптуре, који је трајао око месец дана, привлачио је велику пажњу пролазника, а по свему судећи њихово застајкивање, постављање питања и фотографисање није ометало уметника, већ му је и пријало.

– Много њих је било … И баш су одушевљени. Поготову странци који знају да то постоји свуда у свету. На пример у Лондону у парковима, у Норвешкој, у Шведској, Америци… Људима је било необично што гледају човека који на лицу места ради неко дело које подсећа на скулптуру или је скулптура у том смислу. Врло им је необично, чак су и деца реаговала, ја сам им додавао алат да пробају… можда ће неко од њих да се бави тим. Врло симпатични су били коментари током рада и сви су реаговали позитивно – додаје наш саговорник.

Ово је пета скулптура коју је Мивели подарио Сокобањи, а интересантно да је најпопуларнија на парку у Бањици са ликом Николе Тесле „оживелаˮ.

Tesla
Мивелијева скулптура Николе Тесле на Бањици

– Мислим да је то једина жива скулптура на свету. Она је после годину дана мог рада, мислим да је то било 2017. године, почела да пушта нове изданке и да листа. Неко каже да је то чудо, али да ли је то случајност. Он је баш погледом окренут врху Ртња, планини познатој по својим електромагнетним својствима… Сад вероватно ту нечег има. Сви кажу и предвиђају да ће нешто ново да се деси – истиче Мивели.

Овај уметник своја лета проводи у Сокобањи. Сваког дана, раним јутром, бициклом одлази у парк на Бањици, да ли у потрази за новом инспирацијом или можда одмором. Тамо се налазе и три уметничка остварења, „Ла Баркаˮ, „Пореклоˮ и „Никола Тесла, док је композиција „Точкови срећеˮ своје место пронашла поред некадашње Озрен баште у којој се одржавала сокобањска томбола.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − nine =