Савићева прича као поука средњошколцима

Друштво

Сокобањским средњошколцима јуче је у спортској хали одржано предавање у склопу кампање Агенције за безбедност саобраћаја са циљем да их подстакне да се одговорно понашају у саобраћају и да не седају за волан под дејством алкохола. Тако је и названа кампања „На матуру без аутомобилаˮ.

Какве све последице може имати неодоговорно понашање у саобраћају, на свом примеру предочио им је предавач Славиша Савић, који је као средњошколац, након саобраћајне несреће завршио у колицима. Пројекат у склопу којег Славиша обилази школе и разговара са младим људима назван је „Још увек возим, али не ходамˮ.

Slaviša Savić – Младима преносим са колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе. То им показујем на сопственом примеру, пошто сам и сам жртва незгоде, коју сам доживео као ученик трећег разреда средње школе. И младима преносим са колико озбиљних последица може да се сусретне свако, на који начин то мења његов живот и живот његове породице – наводи Савић.

Он истиче да непоштовање прописа и погрешна одлука у погрешно време могу оставити последице за цео живот.

– У овом периоду када су матуре, прославе и опуштања младих, желим да младима скренем пажњу, уколико су конзумирали алкохол, да ни у ком случају не седају за волан, да се живи и здрави врате кући, таксијем, пешице или да их довезе неко ко није пио алкохол.

Slaviša Savić

Да његова прича има ефекта и да држи пажњу, Савић закључује на основу бројних питања која добија на предавањима.

– Најчешћа питања јесу: Како је то утицало на живот? Како сте смогли снаге да наставите живот? У сваком случају, коментари младих, првенствено преко друштвених мрежа, јако су позитивни и њихов однос према овој причи, прилично је емотиван, што донекле доприноси да сама прича остане дуже у сећању и да на неки начин извуку праву поуку – закључује Савић.

Овај пројекат спроводи се већ шест година и око 50.000 младих у преко 70 локалних самоуправа у Србији имало је прилику да чује ову причу.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =