Poljoservis Knjaževac: Elektronska prijava sezonskih radnika u poljoprivredi

Društvo Poljoprivreda

U vreme kada je berba ranog voća i povrća u punom jeku iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Knjaževac podsećaju proizvođače kako najlakše da prijave sezonske radnike, ali i berače na šta sve imaju pravo.

Sezonske radnike može zaposliti: fizičko lice, odnosno, nosilac ili član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, bez obzira na to da li je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i preduzetnik ili pravno lice koje obavlja delatnost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i pod uslovom da je registrovano u Agenciji za privredne registre, podseća Dragan Kolčić, stručni saradnik za agroekonomiju u PSSS Knjaževac.

Prijava i odjava sezonskih radnika, odnosno njihov unos u mesečnu evidenciju za svakog poslodavca, vrši se putem portala www.sezonskiradnici.gov.rs.

– Kada je poslodavac fizičko lice – nosilac ili član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, on može bez naknade da angažuje komšije, prijatelje ili rođake da mu pomognu, pri čemu se ovakav angažman ne smatra sezonskim radom u smislu ovog zakona. Angažovanje na sezonskim poslovima se smatra radom van radnog odnosa, tako da zaposleni može biti angažovan na sezonskim poslovima pod propisanim uslovima, u skladu sa Zakonom o radu – navodi Kolčić.

Od trenutka kada počne da radi, odnosno, kada bude prijavljen preko portala, sezonski radnik ostvaruje pravo na naknadu za rad, zatim, na penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, bezbednost i zdravlje na radu, dnevni odmor u trajanju od najmanje 30 minuta, dok njegovo radno vreme ne sme biti duže od 12 časova dnevno.

– Prijavu radnika je moguće raditi na dnevnom nivou, ali je takođe moguće prijaviti ih i na duži vremenski period: na sedam dana, odnosno, najviše na tri meseca. Radnik ne može biti angažovan više od 120 dana u kalendarskoj godini na sezonskim poslovima kod jednog poslodavca. Odjavu nije neophodno vršiti na kraju angažovanja sezonaca, jer će po isteku odabranog perioda oni biti automatski odjavljeni – ističe stručnjak i dodaje da poslodavac može, ali ne mora potpisati ugovor sa sezonskim radnikom.
– Dovoljno je samo da ga prijavi, a mogu se usmeno dogovoriti oko uslova rada.

Putem portala, poslodavac na kraju meseca od Poreske uprave dobija zaduženja, u formi naloga za plaćanje, za sve radnike, koja treba da izmiri u roku od 15 dana. Kontrolu nad primenom Zakona vrše Poreska uprava, poljoprivredna inspekcija i inspekcija rada, svaka u okviru svoje nadležnosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

1 × three =