Пољосервис Књажевац: Електронска пријава сезонских радника у пољопривреди

Друштво Пољопривреда

У време када је берба раног воћа и поврћа у пуном јеку из Пољопривредно саветодавне и стручне службе Књажевац подсећају произвођаче како најлакше да пријаве сезонске раднике, али и бераче на шта све имају право.

Сезонске раднике може запослити: физичко лице, односно, носилац или члан породичног пољопривредног газдинства који се бави пољопривредном производњом, без обзира на то да ли је уписан у Регистар пољопривредних газдинстава, као и предузетник или правно лице које обавља делатност у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства и под условом да је регистровано у Агенцији за привредне регистре, подсећа Драган Колчић, стручни сарадник за агроекономију у ПССС Књажевац.

Пријава и одјава сезонских радника, односно њихов унос у месечну евиденцију за сваког послодавца, врши се путем портала www.sezonskiradnici.gov.rs.

– Kада је послодавац физичко лице – носилац или члан породичног пољопривредног газдинства који се бави пољопривредном производњом, он може без накнаде да ангажује комшије, пријатеље или рођаке да му помогну, при чему се овакав ангажман не сматра сезонским радом у смислу овог закона. Ангажовање на сезонским пословима се сматра радом ван радног односа, тако да запослени може бити ангажован на сезонским пословима под прописаним условима, у складу са Законом о раду – наводи Колчић.

Од тренутка када почне да ради, односно, када буде пријављен преко портала, сезонски радник остварује право на накнаду за рад, затим, на пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање за случај повреде на раду и професионалне болести, безбедност и здравље на раду, дневни одмор у трајању од најмање 30 минута, док његово радно време не сме бити дуже од 12 часова дневно.

– Пријаву радника је могуће радити на дневном нивоу, али је такође могуће пријавити их и на дужи временски период: на седам дана, односно, највише на три месеца. Радник не може бити ангажован више од 120 дана у календарској години на сезонским пословима код једног послодавца. Одјаву није неопходно вршити на крају ангажовања сезонаца, јер ће по истеку одабраног периода они бити аутоматски одјављени – истиче стручњак и додаје да послодавац може, али не мора потписати уговор са сезонским радником.
– Довољно је само да га пријави, а могу се усмено договорити око услова рада.

Путем портала, послодавац на крају месеца од Пореске управе добија задужења, у форми налога за плаћање, за све раднике, која треба да измири у року од 15 дана. Контролу над применом Закона врше Пореска управа, пољопривредна инспекција и инспекција рада, свака у оквиру своје надлежности.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − 11 =