Сокобањски средњошколци успешно завршили програм стручне праксе у Италији

Друштво

Ученици Средње школе „Бранислав Нушићˮ имали су прилику да две недеље обављају стручну праксу у иностранству и на тај начин стекну нова искуства и вештине. Са ученицима су путовала и три предметна професора. У оквиру пројекта „Нови изазови – нова европска искустваˮ 24 ученика од 15. до 29. маја, боравило је у Милану где су успешно завршили програм стручне праксе и добили сертификате.

Ана Милићевић, директорка ове образовне установе каже да је одлазак на праксу ученика наше школе једно велико искуство за ученике и за професоре, као и да ће им помоћи у планирању будућих пројеката.

– Ученици су имали прилику да упознају и виде како функционише једна светска метропола, могли су да се сналазе сами и то су урадили врло успешно. Две недеље су живели у једном потпуно другачијем окружењу од оног у коме су навикли, а веома је битно да ће за ово добити сертификате који ће им значити у будућем послу. Професори су, са друге стране, имали прилику да први пут виде како то функционише. Ми смо извукли неке поуке и видели које смо пропусте направили, а шта добро учинили што ћемо поновити, с обзиром да планирамо да наставимо са оваквим и сличним пројектима – истакла је Милићевић.

Валентина Ракић, наставница економске групе предмета била је један од троје предметних професора који су путовали са ученицима.

– Оно што могу да кажем је да су деца доживела једно стварно невероватно искуство, првенствено зато што су боравили 15 дана у овом милионском граду. Ми смо се у ствари највише и бојали како ће све то изгледати како ће се они снаћи. Међутим, адаптација је трајала два, три дана и након тога су се лепо сналазили. Радили су на различитим местима. Кувари су радили у јако популарном ресторану у центру града, а неки у камп насељу. Финансијски администратори су такође допунили своје знање. Ово је за све нас једно велико и лепо искуство које ће професорском кадру и школи бити ветар у леђа, кад су у питању наредни слични пројекти – истакла је Ракић.

Стручну праксу је завршило укупно 24 ученика сокобањске средње школе и то 10 туристичко-хотелијерских техничара, седам финансијских администратора из трећег разреда као и петоро кувара из другог и двоје кувара из трећег разреда. Сви ученици су веома задовољни и новим знањем и искуством које су стели, као и боравком у Милану.

Милена Стефановић финансијски администратор каже да су у оквиру обуке радили неке најосновније административне послове попут, штампања папира, спајања, распоређивања документације и попуњавања формулара. Вељко Станковић, трећа година, каже да су углавном радили резервације, обављали телефонске разговоре и давали смернице гостима који су желели да обиђу град. Милош Миливојевић, трећа година смер кувар, истиче да су у предивном и веома посећеном ресторану у центру Милана, учили да спремају морске плодове што њему веома значи јер планира да отвори ресторан.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + twenty =