За викенд одржани „Нушићеви хајдуци IV”

Друштво Култура

Манифестација „Нушићеви хајдуци IV”, одржана је протеклог викенда у нешто измењеном облику. Наиме, она је први пут одржана 2018. године са циљем да окупи ученике и наставнике свих школа у Србији и Републици Српској која носе име нашег чувеног комедиографа. Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања каже да је прве две године, све ишло по плану а затим, након две године одржавања, прошле године због пандемије манифестација је одржан онлајн а ове године, такође због неповољне епидемиолошке ситуације, била је одржана делимично, односно изостала су такмичења драмских секција поменутих школа, да се деца не би излагала ризику. Међутим, упркос томе сама манифестација је имала богат програм, отворена је изложба а одржане су и едукације и радионице, са жељом и вером у то да ће већ наредне године бити одржана као на свом почетку а вероватно и са неким новим садржајима.

 DSC2628
 DSC2616
 DSC2709
 DSC2713
 DSC2687
Aperture: 4
Camera: NIKON D7000
Iso: 800
Orientation: 1

Чланови „Нушић фондације” која је један од организатора манифестације, ове године Основној школи „Митрополит Михаило”, поклонили су „Кутак књиге” који чине две клупе у облику бојица и кућица за размену књига као и један комплет књига.

− Идеја је потекла од наше сараднице, адвоката и писца Оље Јелкић, која заједно са фондацијом донира и књиге школи. Та кућица ће у ствари бити место где ће ђаци размењивати књиге које су прочитали, тако да је то у ствари један начин да ми негујемо културу читања и културу књиге као медија сазнавања и образовања − рекао је Небојша Нушић, потомак славног Нушића и управитељ „Нушић фондације”.

Наш саговорник истиче да Сокобања поред своје очигледне лепоте и гостопримства мештана, собом носи и ту нераскидиву везу са Нушићем, зато је и одлучено да се ова манифестација одржава у бањи под Озреном, као и да организатори планирају да је наредних година што више обогате разним нови садржајима.

− Сокобања је једно прелепо место и ко је једном посети, одмах је заволи, овде су утисци толико јаки и богати, тако да не можете да се не вратите поново − додао је Нушић.

У оквиру овогодишње манифестације у Легату је отворена и изложба карикатура „Нушић и уметници”, одржана је припрема за „Хајдучки крос” као и позоришна радионица инспирисана аутобиографском причом Нушића – „Учионица учитељице Љутмиле”, у којој су учествовали и ученици сокобањске основне школе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × 3 =