Filmić

Специјална награда фестивала за кратак ученички филм

Друштво

На Другом републичком филмском фестивалу кратког ученичког филма „Филић Филмићˮ, одржаном у Великој Плани, Средња школа „Бранислав Нушићˮ освојила је специјалну награду стручног жирија за филм на тему: „Завичају у срцу те носимˮ.

Каћа Стевановић и Сара Митић, ученице другог разреда смера туристичко-хотелијерски техничар, аутори су филма који говори о предностима живота у малој средини каква је Сокобања и који је одушевио публику поменутог фестивала.

Filmić

Нена Миловановић, професор математике и информатике и њихов ментор, каже да су се Каћа и Сара на часовима иформатике издвојиле својим знањем и вештинама у креирању аудио и видео материјала.

– На фестивалу је учествовало 29 средњих школа. Ми смо прво ушли у ужи избор и након приказивања нашег филма на великом платну, добили смо овације публике, која је била одушевљена. Хтела бих да истакнем да су наши ученици показали велику одговорност у самосталном креирању материјала и да у нашој школи има пуно ученика који су талентовани и поседују знање и вештину за стварање нових пројеката, а ми као професори смо ту да их подржимо и помогнемо им – истакла је професорка Миловановић.

Сара Митић каже да су одлучиле да се пријаве за овај фестивал желећи да прикажу какве су предности живота у малој средини и лепоте Сокобање. Каћа Стевановић је истакла да су им поред професорке информатике у изради филма веома помогли и Љубинко Миленковић, директор Туристичке организације Сокобања, као и Ненад Станисављевић, бивши ученик сокобањске средње школе.

Ауторкама су у прављењу филма помогли и другови Вељко Антанасковић и Милош Милошевић, иначе ученици првог разреда, смер економски техничар. Вељко и Милош, кажу да су уживали у прављењу филма, да су се добро забавили, а да им је посебно драго што су наишли на позитивне реакције како публике тако и жирија фестивала.

Овај фестивал се од прошле године одржава у знак сећања на Стефана Филића из Старог Села код Велике Плане, младића кога су у фебруару 2020. на смрт претукли насилници испред једног клуба у том граду. Фестивал је са породицом Филић осмислила Економско угоститељска школа „Вук Караџић”, коју је Стефан похађао, а идеја је настала на његовој страсти коју је гајио према прављењу кратких видео-форми. Прошле године тема фестивала, који организује његова Економско-угоститељска школа, било је вршњачко насиље, док су се ове године аутори надметали у филмовима чија су тема љубав према завичају, народу и његовим обичајима.

Награђени филм ученика Средње школе „Бранислав Нушићˮ можете погледати на нашем јутјуб каналу:

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + two =