Ртањски мед добио ознаку географског порекла

Друштво

Завод за интелектуалну својину на предлог Локалне акционе групе Ртањ (ЛАГ Ртањ) регистровао је ознаку географског порекла „Ртањски медˮ као географску ознаку за цветни, полифлорни мед добијен од медоносне пчеле Apis mellifera carnica. Мед са географском ознаком Ртањски мед се производи искључиво на територији делова општина Сокобања и Бољевац.

Планина Ртањ повезује ове две општине, налази се у централном делу тако формираног подручја, те га у сваком смислу чини јединственим. Она је пирамидалног облика и као таква представља центар дефинисаног географског подручја, који доминира и пресудно утиче на геолошке, геоморфолошке, климатске, биолошке и све друге карактеристике подручја.

Укупна површина географског подручја производње Ртањског меда износи 1.353 квадратних километара. Мед који се бере у подножју планине Ртањ одликује се високим мирисом, а атрактивно је и то што се мед који цвета у свакој сезони мења у различите укусе.

У складу са усвојеним програмима пољопривредне политике и политике руралног развоја, општине Бољевац и Сокобања равноправно су подржале ЛАГ РТАЊ у реализацији пројекта „Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда”.

Елаборат је сачињен од стране стручног тима Научног института за прехрамбене технологије у Новом Саду, у сарадњи са представницима ЛАГ РТАЊ и члановима удружења пчелара: Удружење пчелара „Крајинска матица” Сокобања, Удружење пчелара „Ртањско-Кучајска пчела, органик Буковоˮ Валакоње (Бољевац), Друштво пчелара „Сокобањаˮ из Сокобање и Удружење пчелара „Ртањˮ из Бољевца.

Заштита ознаке географског порекла Ртањског меда донеће много користи, како произвођачима и потрошачима, тако и целој територији општина Бољевац и Сокобања, стоји у саопштењу ЛАГ Ртањ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen − one =