Održana završna prezentacija projekta „Zajedno za lepšu i čistiju Sokobanju”

Društvo

Sokobanjsko ekološko društvo juče je održalo ključnu, završnu radionicu „Zajedno za lepšu i čistiju Sokobanju”. Prezentacija sa analizom lokalnih propisa koji se odnose na upravljanje komunalnim otpadom sa opštim preporukama za unapređenje i sa predlozima merama i aktivnostima za ispunjenje ciljeva Akcionog plana održana je u skupštinskoj sali Opštine Sokobanja.

Prezentaciji su prisustvovali zamenik predsednika opštine Sokobanja Vladimir Milovanović, predsednik Skupštine opštine Sokobanja Vladan Petković, predstavnici udruženja građana i zainteresovani pojedinci.

Predsednik Sokobanjskog ekološkog društva (SED) Vladan Dimitrijević, na početku razgovora je podsetio da je ovo društvo u prethodnom periodu donelo Lokalni plan upravljanja otpadom koji je Skupština opštine Sokobanja usvojila juna meseca i da je to ključni dokument za aktivnosti iz ove oblasti ali da članovi Sokobanjskog ekološkog društva smatraju da je potrebno urediti i ostala dokumenta i dati preporuke iz unapređenja praksi upravljanja otpadom.

− Ono što bih želeo da naglasim je da ovo nije prvi lokalno plan upravljanja otpadom opštine Sokobanja. Postojao je prethodni za period od 2012. do 2022. godine,ali iz današnjeg ugla kad se pogleda vidite da je on u jako maloj meri realizovan.On je praktično ostao mrtvo slovo na papiru i mi smo želeli da damo doprinos da se ne desi isto i sa ovim planom i zato smo pored liste preporuka,napravili bukvalno i kalendar aktivnosti koje je potrebno sprovesti do kraja 2023.godine − rekao je Dimitrijević.

On je dodao da situacija sa upravljanjem otpadom na teritoriji naše opštine i dalje nije dobra, ali se vidi neko poboljšanje.

− Recimo naš monitoring koji smo sproveli u okviru ovog projekta pokazao da je u gradu nešto situacija bila bolja u ovoj sezoni,posebno kada je bio veliki pritisak na ljude koji se bave upravljanjem otpadom. Ali recimo situacija u selima je jako loša i dalje jer postoji veliki broj divljih deponija a to je jedan od ključnih problema koji mi prepoznajemo. Znači da bi se to rešilo moramo obuhvatiti i sela i to je jedna od aktivnosti koje i lokalni plan predviđa,a za koje smo mi dali preporuke u ovom našem izveštaju − kaže Dimitrijević.

Predsednik Sokobanjskog ekološkog društva smatra da ovaj situacija može da se unapredi i problem da se reši jedino ukoliko se radi planski.

− Zato svi ulažemo velike napore da se napravi plan i dodatne. Mi smo kao Ekološko društvo tu da podržimo one koji se bave upravljanjem otpadom, a to su opština Sokobanja i JKP „Napredak” jer to nije naš posao ali eto, mi kao dobronamerno Udruženje građana želimo da damo svoj doprinos da se situacija sa upravljanjem otpadom unapredi i da Sokobanja konačno zasluži epitet ekološke banje − rekao je Dimitrijević na kraju razgovora.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − ten =