Комасација у Сокобањи – први корак

Друштво

Састанак упознавања јавности са процесом комасације, у оквиру пројекта „Унапређење управљања земљиштем на локалном нивоу у Републици Србији”, који спроводи ГИЗ, одржан је синоћ у великој сали, изнад ватрогасног. Простор који ће бити обухваћен комасацијом је потез од Сокобање до Бованског језера у површини од 956 хектара и обухвата делове седам катастарских општина. У питању је подручје са најплоднијом земљом на територији општине Сокобања које је добрим делом поплављено у периоду године када има више падавина и као такво је неупотребљиво.

Циљ ове комасације је решење ових проблема кроз уређење корита реке „Моравице”, формирање система за наводњавање и одводњавање као и формирање облика и укрупњавање парцела.

Састанку су присуствовали Исидор Крстић, председник општине Сокобања, Владимир Миловановић, заменик председника, Бранко Лакић, директор управе за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Ненад Гвозденовић, представник ГИЗ-а, професор Рајица Михајловић, експерт у области комасације, као и представници општине Књажевац који имају искуства у овој области. Састанку су присуствовали и власници земљишта чије се парцеле налазе на подручју које ће бити обухваћено комасацијом.

– Након потписивања уговора са Управом за пољопривредно земљиште у оквиру ког смо добили средства за спровођење процесa комасације, одлучили смо да одржимо овај састанак упознавања јавности са овим процесом – каже Исидор Крстић председник општине Сокобања.

Исцрпно предавање о комасацији, шта тај процес подразумева, како се спроводи и које су његове предности, одржао је професор Рајица Михајловић, који је експерт са пуно искуства у овој области.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + one =