Сокобањска основна школа обележила свој дан

Друштво

Основна школа „Митрополит Михаило” прославила је протеклог петка свој 188. рођендан. Након поздравног говора директорке Тање Глигоријевић одржана је презентација свих активности ове образовне установе као и успеха ученика на текмичењима у претходном периоду. Сокобањска школа обележава свој дан 14. октобра зато што је на тај дан митрополит Михаило, чије име ова образовна установа носи, хиротонисан за епископа.

Дан школе је обележен приредбом коју су ученици припремили са својим наставницима, а која је према речима Тање Глигоријевић, директорке ове образовне установе, замишљена тако да изгледа као један час посвећен Митрополиту Михаилу.

Сокобањска основна школа носи име по великану српске духовности и просветитељства Митрополиту Михаилу који је рођен 1826. године у селу Трговишту поред Сокобање. Митрополит Михаило је изучавао основну школу од 1835, године у Сокобањи а а касније је гимназију завршио у Зајечару и Неготину и Боголовски факултет у Београду, након чега је завршио специјалистичке студије у Кијеву. Он је чувени ктитор сокобањске школе и цркве. Саградио је цркву Светог Преображења Господњег, а 1894. године и зграду садашње Старе школе која је прошле године реновирана и у којој знање стичу наши најмлађи односно ученици млађих разреда основне школе.

− Он је толико везан био за своју родну Сокобању да када је саградио зграду основне школе схватио је да у том периоду ученицима треба додатна новчана подршка како би на квалитетан начин стицали знање па је школи донирао неколико садница белог дуда, јер је то биљка хранитељка свилене бубе а у то време се значајно приходовало од њеног узгоја, тако да су ученици од тога имали додатни приход за школовање а Митрополит Михаило је на тај начин формирао прву ученичку задругу на Балкану − рекла је Глигоријевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 2 =