Одржана завршна презентација пројекта „Заједно за лепшу и чистију Сокобању”

Друштво

Сокобањско еколошко друштво јуче је одржало кључну, завршну радионицу „Заједно за лепшу и чистију Сокобању”. Презентација са анализом локалних прописа који се односе на управљање комуналним отпадом са општим препорукама за унапређење и са предлозима мерама и активностима за испуњење циљева Акционог плана одржана је у скупштинској сали Општине Сокобања.

Презентацији су присуствовали заменик председника општине Сокобања Владимир Миловановић, председник Скупштине општине Сокобања Владан Петковић, представници удружења грађана и заинтересовани појединци.

Председник Сокобањског еколошког друштва (СЕД) Владан Димитријевић, на почетку разговора је подсетио да је ово друштво у претходном периоду донело Локални план управљања отпадом који је Скупштина општине Сокобања усвојила јуна месеца и да је то кључни документ за активности из ове области али да чланови Сокобањског еколошког друштва сматрају да је потребно уредити и остала документа и дати препоруке из унапређења пракси управљања отпадом.

− Оно што бих желео да нагласим је да ово није први локално план управљања отпадом општине Сокобања. Постојао је претходни за период од 2012. до 2022. године,али из данашњег угла кад се погледа видите да је он у јако малој мери реализован.Он је практично остао мртво слово на папиру и ми смо желели да дамо допринос да се не деси исто и са овим планом и зато смо поред листе препорука,направили буквално и календар активности које је потребно спровести до краја 2023.године − рекао је Димитријевић.

Он је додао да ситуација са управљањем отпадом на територији наше општине и даље није добра, али се види неко побољшање.

− Рецимо наш мониторинг који смо спровели у оквиру овог пројекта показао да је у граду нешто ситуација била боља у овој сезони,посебно када је био велики притисак на људе који се баве управљањем отпадом. Али рецимо ситуација у селима је јако лоша и даље јер постоји велики број дивљих депонија а то је један од кључних проблема који ми препознајемо. Значи да би се то решило морамо обухватити и села и то је једна од активности које и локални план предвиђа,а за које смо ми дали препоруке у овом нашем извештају − каже Димитријевић.

Председник Сокобањског еколошког друштва сматра да овај ситуација може да се унапреди и проблем да се реши једино уколико се ради плански.

− Зато сви улажемо велике напоре да се направи план и додатне. Ми смо као Еколошко друштво ту да подржимо оне који се баве управљањем отпадом, а то су општина Сокобања и ЈКП „Напредак” јер то није наш посао али ето, ми као добронамерно Удружење грађана желимо да дамо свој допринос да се ситуација са управљањем отпадом унапреди и да Сокобања коначно заслужи епитет еколошке бање − рекао је Димитријевић на крају разговора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × four =