zgrada opstine

За капиталне инвестиције у 2019. скоро пола буџета

Друштво

Укупни приходи буџета општине Сокобања износе 804.412.553 динара. Донације од међународних организација су 117.766.351 динара, а трансфери од других нивоа власти 21.504.000 динара. Нераспоређени вишах прихода из ранијих година је 74.522.242 динара, а сопствени приходи буџетских корисника су 2.763.658 динара. Одлуком о буџету општине Сокобања за 2019. годину планирана су средства за капиталне инвестиције у износу од 436.232.433 динара или 42,7 % укупног буџета.

Током ове године општина Сокобања планира да заврши многе капиталне инвестиције, каже Исидор Крстић, председник општине Сокобања. Према његовим речима, чим временски услови дозволе наставиће се са радовима на изградњи „Врела” и то друге фазе велике сцене летње позорнице у износу од 23.800.000 динара, као и изградња фазе Б и Ц завршне фазе велике сцене у износу од 54.814.537 динара.

letnja pozornica
Велика сцена Летње позорнице “Врело”

Током ове године, односно чим временске прилике то дозволе, наставиће се и са реконструкцијом парка на Бањици. У оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и Бугарске, који носи назив „Балнеолошки и здравствени туризам”, у наредном периоду биће замењене пешачке стазе, уређене зелене површине, а такође ће бити замењене и оштећене справе за вежбање, које се налазе у овом парку. Укупна вредност ових радова износи 30.000.000 динара.

‒ Током ове године доста тога ће се урадити и на побољшању водоснабдевања у Сокобањи, што нам је тренутно један од приоритетних проблема ‒ истиче Крстић.

park banjica
Парк “Бањица”

Израда пројектно-техничке документације за реконструкцију и доградњу водоводне мреже, са приступним водовима, резервоарима и припремом за даљинско управљање и израда пројекта изградња бунара Кркино кућиште износи 3.100.000 динара. Радови на реконструкцији постројења за прераду воде за пиће „Царина” и реконструкцији и изградњи водоводне мреже у улицама Миладина Живановића, 27. Марта, Митрополита Михаила, Краља Петра, Бранка Ђурића, Миће Панића, Светог Саве и градског парка „Центар”, изводиће се у оквиру пројекта „Вода за инвестиције-Сокобања” ЕУРОПРО. Укупна вредност радова износи 101.991.042 динара, од тога 16.063.589 динара из буџета Општине Сокобања, а 85.927.453 из донација Међународних организација ЕУ.

‒ У току ове године кренућемо и са реконструкцијом зграде старе школе, јер су створени сви преудслови за то ‒ додаје Крстић.

Поред тога, први пут на територији наше општине започет је и процес комасације земљишта. Простор који ће бити обухваћен комасацијом је потез од Сокобање до Бованског језера у површини од 956 хектара и обухвата делове седам катастарских општина. Циљ ове комасације је и уређење корита реке „Моравице”, формирање система за наводњавање и одводњавање, као и формирање облика и укрупњавање парцела. У оквиру тога биће уређена лева и десна обала реке Моравице кроз Сокобању као пешачка и бициклистичка стаза.

kej reka moravica
Према речима Исидора Крстића, Сокобања је одувек била предмет интересовања многих инвеститора међутим због неуређених локација и нерешених имовинско-правних односа, већина инвеститора је одустајала од улагања у бању под Озреном.

‒ Ми се искрено надамо да ћемо у будућем периоду и што краћем року те проблеме решити и створити добре услове који ће привући многе озбиљне инвеститоре ‒ истиче Крстић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 4 =