Одржана 38. Манифестација „Златне руке”

Друштво Култура

Јуче је у Сокобањи на мермерном шеталишту одржан 38. Национални сабор „Златне руке”. Ова манифестација је први пут организована пре тачно 39 година али прошле године због неповољне епидемиолошке ситуације није ни одржана.

И ове године пријавио се и учествовао велики број излагача, око 110 на мермерном шеталишту и преко тридесет учесника са ручним радовима у Галерији. Ова манифестација је већ четири деценије веома посећена, тако је било и овог пута, посебно имајући у виду да у Сокобањи тренутно борави преко 13.000 туриста.

Трочлани стручни жири у саставу Немања Стојковић, фнб менаџер хотела „Сунце”, Олгица Миљковић, менаџер ТОС-а за тржиште Србије и Надица Стојковић, председник Етнолошког удружења „Етнос”, прогласио је најбоље у седам категорија. У дисциплини – Припрема старих јела из Србије прво место припало је Етно-уметничком клубу „Черењски” Баљевац на Ибру. У категорији- Припрема старих јела по традицији Сокобањског краја – титула Златне руке Сокобање 2021. „Голуб Радовановић” награда је припала Александри Радисављевић из Врмџе. За најочуванији и најоригиналнији експонат проглашен је прслук који припада Биљани Милошевић из Медвеђе код Деспотовца. У дисциплини – Коришћење етно мотива на савременим украсно-одевним предметима, награда је припала Љубинки Станишић из Ниша за вез срмом на одевним предметима. За најбољи вез признање је припало Душанки Корица из Новог Сада за вез бројем. У категорији ручни рад рађен у току манифестације награђена је  Драгица  Радовановић из Шарбановца за нецовани столњак. У дисциплини очување традиције старих заната, награда је отишла у руке Мирославе Ицић из Свилајнца за везену кецељу односно израду народних ношњи.

 DSC4979
 DSC4963
 DSC4967 cerenjski
 DSC5007
 DSC4959
Aperture: 8
Camera: NIKON D7000
Iso: 100
Orientation: 1

Љубинко Миленковић директор Туристичке организације Сокобања(ТОСБ), која је и организатор ове манифестације, каже да га посебно чини срећним то што излагача и награђених има из свих крајева Србије.

− Сокобањска манифестација“ Златне руке“ није само најстарија овог типа у нашој земљи већ и најзначајнија и има епитет националне.То све рефлектују и овогодишњи победници који су  из свих крајева наше земље: Рашке, Новог Сада, Медвеђе и тако даље,  тако да су учесници заиста показали и доказали да су у складу са пропозицијама, које нису ни мало лаке, успели  да се припреме и испуне све захтеве и очекивања. Ова манифестација је привукла и велику пажњу туриста и надам се да ће се и даље развијати развијати у добром правцу а када је њен квалитет у питању могу још само ово да додам да је то једна од најбољих манифестација у земљи јер је и носилац највишег признања у у туризму „Златног цвета”− рекао је између осталог Миленковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 − 2 =