Обележавање Божића у Сокобањи

Друштво

Српска православна црква и верници који поштују jулијански календар, ускоро ће прославити Божић, најрадоснији хришћански празник којим се слави рођење Исуса Христа. Црквене службе су везане за сам догађај, тако да слављење Божића започиње Бадњим даном.

Већ по традицији, представници свештенства и мештани Сокобање у суботу 6. јануара ићи ће по Бадњак. Окупљање мештана ће почети да се окупљају у 5.30 код Саборне цркве Преображења Господњег и код зграде школе а полазак је у 6.00 часова. Бадњак ће око 7 часова бити унет у хол зграде општине Сокобања а након тога и у Саборну цркву Преображења Господње где ће бити служена литургија.

Централна манифестација налагања бадњака биће одржана испред Саборног храма Преображења Господњег са почетком у 20 часова. Након тога најмлађи ће на игралишту код школе, ломити чесницу са златником који је дар општине Сокобања.

Налагање бадњака биће организовано и у околним храмовима који припадају Црквеној општини Сокобања. У селима Врело и Ресник са почетком у 16. часова, у Дугом Пољу, поружници и Врмџи са почетком у 17 часова, у Мужинцу у 18 часова и у Врбовцу и Шарбановцу са почетком у 19 часова.

Прва Божићна литургија Светог Василија Великог биће служена у поноћ између недеље и понедељка, следеће Богослужење је 8. jануара у 8:00 – литургија Светог Јована Златоустог, док ће 9. јануара бити служена литургија Светог архиђакона Стефана.

1 thoughts on “Обележавање Божића у Сокобањи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × four =