Вашар за викенд на месту бивше циглане

Друштво

Овогодишњи традиционални сокобањски вашар трајаће два дана и биће одржан 19.и 20. августа на месту бивше циглане „Дрина”, поред аутобуске станице.

Вашар се организује организује у Сокобањи у време једног од најважнијих хришћанских празника – Преображења Господњег. Тог дана  се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. Преображење се у Православљу убраја у 12 великих Христових празника. Слави се на Истоку од VII века. Западна црква унела га је у свој календар тек 1457. године, и то у славу победе хришћанске војске над Турцима код Београда.

Преображење пада увек у време Госпојинског поста, зато је празнична трпеза увек посна. Тог дана у црквама се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, као на пример јабуке.

Православни храм у центру Сокобање посвећена је овом великом православном празнику. Цркву је подигао  Митрополи Михаило 1892. године као задужбину, а назив је добила по дану његовог рођења, 19. августу, дану када је овај празник. У добро очуваној архиви ове цркве налази се и поклон Кнеза Милоша – Јеванђеље из 1836. године.

1 thoughts on “Вашар за викенд на месту бивше циглане

  1. Ovo je lepa vest samo bi trebalo naglasiti ko je dobio organizaciju ovog velikog dogadjaja. Ako im to predstavlja problem JKP “Napredak” nije trebao prihvatiti organizaciju ovog vasara. Naime,sve drugo sto im, je u opisu posla trpi a nasa ekoloska opstina smrdi od prepunih kontejnera sa smecem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × four =