Obeležavanje Božića u Sokobanji

Društvo

Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju julijanski kalendar, uskoro će proslaviti Božić, najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. Crkvene službe su vezane za sam događaj, tako da slavljenje Božića započinje Badnjim danom.

Već po tradiciji, predstavnici sveštenstva i meštani Sokobanje u subotu 6. januara ići će po Badnjak. Okupljanje meštana će početi da se okupljaju u 5.30 kod Saborne crkve Preobraženja Gospodnjeg i kod zgrade škole a polazak je u 6.00 časova. Badnjak će oko 7 časova biti unet u hol zgrade opštine Sokobanja a nakon toga i u Sabornu crkvu Preobraženja Gospodnje gde će biti služena liturgija.

Centralna manifestacija nalaganja badnjaka biće održana ispred Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg sa početkom u 20 časova. Nakon toga najmlađi će na igralištu kod škole, lomiti česnicu sa zlatnikom koji je dar opštine Sokobanja.

Nalaganje badnjaka biće organizovano i u okolnim hramovima koji pripadaju Crkvenoj opštini Sokobanja. U selima Vrelo i Resnik sa početkom u 16. časova, u Dugom Polju, poružnici i Vrmdži sa početkom u 17 časova, u Mužincu u 18 časova i u Vrbovcu i Šarbanovcu sa početkom u 19 časova.

Prva Božićna liturgija Svetog Vasilija Velikog biće služena u ponoć između nedelje i ponedeljka, sledeće Bogosluženje je 8. januara u 8:00 – liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, dok će 9. januara biti služena liturgija Svetog arhiđakona Stefana.

1 thoughts on “Obeležavanje Božića u Sokobanji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × three =