Skupština

Juče održana sednica Skupštine opštine Sokobanja

Društvo Politika

Na juče održanoj 37. sednici Skupštine opštine Sokobanja odbornici su jednoglasno usvojili sve tačke dnevnog reda. Sednica je bila specifična po tome što su se sve tačke odnosile na poljoprivredu odnosno subvencijama u poljoprivredi. Odbornici su najpre usvajali pravilnike iz oblasti poljoprivrede a zatim i konkurse koji će biti raspisani na osnovu njih.

Jednoglasno usvojen je pravilnik a zatim i raspisivanje konkursa za unapređenje govedarstva kroz subvencionisanje kupovine ženske teladi u ovoj godini. Visina subvencije utvrđuje se u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije bez poreza, s tim što maksimalni iznos subvencije po jednom grlu ne može biti veći od 30.000 dinara, a maksimalni iznos po jednom korisniku ne može biti veći od 90.000 dinara (za tri grla).

Biće raspisan i konkurs za subvencionisanje kupovine priplodne jagnjadi i jaradi. Podsticaj po jednom grlu jagnjadi odnosno jaradi ne može biti veći od 6.000 dinara, a maksimalni iznos po jednom korisniku za kupljenu žensku jarad i jagnjad ne može biti veći od 120.000 dinara. Minimalni broj kupljenih ženskih grla jaradi, odnosno jagnjadi po jednom korisniku je 10 grla. Za kupljenu mušku jagnjad odnosno jarad maksimalni iznos subvencije po jednom jaretu, odnosno jagnjetu utvrđuje se u iznosu od 50% od vrednosti investicije bez poreza. Podsticaj po jednom muškom jaretu, odnosno muškom jagnjetu ne može biti veći od 20.000 dinara kao i po jednom korisniku.

Što se tiče subvencionisanja kupovine priplodnih nazimica i nerastova u čistoj rasi visina subvencije se i tu utvrđuje u iznosu od 50% od ukupne vrednosti investicije bez poreza, s tim što maksimalni iznos subvencije po jednom nerastu odnosno nazimici u čistoj rasi ne može biti veći od 25.000 dinara a maksimalni iznos po jednom korisniku ne može biti veći od 75.000 dinara.

Inače u okviru većine konkursa za lica mlađa od 40 godina ( na dan podnošenja zahteva ), i za žene nosioce poljoprivrednih gazdinstava visina subvencija iznosi 60% od ukupne vrednosti investicije bez poreza.

Odbornici su jednoglasno usvojili i konkurs za subvencionisanje sadnog materijala kao i za unapređenje plasteničke proizvodnje kroz subvencionisanjenabavke opreme i materijala sa maksimalnim iznosom po jednom korisniku, ne većem od 60.000 dinara. Subvencionisaće se i kupovine pčelarske opreme, košnica i rojeva pčela. maksimalni iznos podsticaja po jednoj kupljenoj košnici iznosi do 3.000 dinara, po jednom roju pčela do 3.000 dinara, a maksimalni iznos podsticaja po jednom korisniku iznosi do 60.000 dinara.

Pored toga u toku ove godine subvencionisaće se i prerada i pakovanje voća, povrća i grožđa,nabavka električnih pastira i ograda, osiguranje useva, životinja i višegodišnjih zasada kao i kamata i drugih troškova za poljoprivredne kredite.

O tačnom vremenu raspisivanja svakog pojedinačnog konkursa javnost će biti blagovremeno obaveštena i putem našeg medija.

Naslovna fotografija: Arhiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + nine =